Türk basınında Azerbaycan (1930-1950)
Azerbaijan in Turkish press (1930-1950)
  1. Tez No: 657259
  2. Yazar: SÜLEYMAN SAMİ PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, Basın, Gazete, Sovyetler, Turkey, Azerbaijan, Press, Newspaper, Soviet Russia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
1930 ile 1950 yılları arasında Türk Basınında Azerbaycan konusu çalışılmıştır. Birinci bölümde 1930 ve 1940 yılları arasında Azerbaycan hakkında yayınlanan gazete haberlerine yer verilmiştir. Bu haberler kültürel, sosyal ve siyasi haberler olmak üzere üç kısımda incelenmiştir. Genel olarak Azerbaycan'ın Sovyet işgali altında ki durumu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise 1940 ve 1950 yılları arasında Azerbaycan hakkında yayınlanan gazete haberlerine yer verilmiştir. Yine bu haberler kültürel, sosyal ve siyasi haberler olmak üzere üç kısımda incelenmiştir. Bu kısımda ise Sovyetler, İran ve Türkiye ilişkileri arasında Azerbaycan'ın genel durumu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, the subject of Azerbaijan in the Turkish press between 1930-1950 studied. İn the first chapter, the newspaper reports about Azerbaijan published between 1930-1950 is included. These news have been analyzed in three different sections as cultural, social and political. İn general, the situation of Azerbaijan under the occupation of Soviet Russia has been examined. İn the second chapter, the newspaper reports about Azerbaijan published in between 1940-1950 are included. Again, these news have been analyzed into three different sections and as cultural, social and political. İn this chapter, the situation of Azerbaijan in terms of the relationships between Soviets, İran and Turkey has been examined.