Sanatçı ve eleştirmen Ad Reinhardt (1913-1967)
Artist and critic Ad Reinhardt (1913-1967)
  1. Tez No: 657283
  2. Yazar: ADİL KÜÇÜKOSMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY CANAN OKKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ad Reinhardt, Siyah Resim, Soyut Dışavurumculuk, Ad Reinhardt, Black Paintings, Abstract Expressionism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışması batılı ressamların modernist soyutlama teorileri ile doğunun sanatsal estetiğinin birleşerek Ad Reinhardt'ın sanatı üzerinde yarattığı teorik ve pratik etkilere odaklanmaktadır. Çalışmada, Reinhardt'ın eserleri ve metinleri detaylı şekilde analiz edilerek dönemin sanat çevresindeki yerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma; sanatçının yazdığı metinlerin yanında yaptığı resimler, karikatürler, diyagramlar, haritalar ve zaman çizelgeleri gibi çok yönlülüğünü vurgulayacak elemanlar ile geniş bir perspektifte ele alınmıştır. Tümüyle kendine özgü bir teknik geliştiren Reinhardt'ın, tekniği ve yaklaşımını tanımlamak için yaptığı karakteristik açıklamaları, 1950'lerin başından itibaren üzerinde çalıştığı saf soyut resimleri için kuramsal bir altyapı sağlar. Sanatçı saf, içeriksiz soyut resimler olarak nitelediği siyah kare resimleri üzerinde uzmanlaştıkça, siyah rengin içerisindeki dokuz eşit kareden oluşan kompozisyonu algılamak güçleşir. Tez içerinde kendisi ve sanat eleştirmenleri tarafından ele alınan metinlere ağırlık verilir. Sanatçı ve eserleri arasındaki ilişkiyi bu metinler açığa çıkarır. Öncelikli referanslar ise üniversite yıllarından itibaren sanatsal gelişimine tanıklık eden ve kendisiyle iletişim kuran sanat eleştirmenleri ve sanat tarihçileridir. Dolayısıyla sanatçının üretmiş olduğu eserlerle açığa çıkan yeni teknik ve kavramlar döneminin Amerikan sanatı içerisinde ele alınır. Elde edilen bulgulara göre; ressamın eserlerinde bütünsel renk alanlarına ek olarak Doğu Asya ve İslam sanatının geometrik formlarından etkiler görülür. Diğer yandan kendisinin bir rasyonalist olması, eserlerinin görsel biçimine kavramsal bir altyapı sağlar. Manifesto ve açıklamalarına yönelik farklı kaynaklardan yapılan okumalar sonucunda, Reinhardt'ın estetiksel düşüncesini ortaya koyan sanat olarak sanat kuramının salt kendisine ait bir düşünce olmadığı, özünde ise Doğu Asya Sanatı ve İslam Sanatının felsefi yapısını barındırdığı anlaşılır.
Özet (Çeviri)
This thesis focus on the theoretical and practical effects created on the art of Ad Reinhardt of modernist abstraction theories of western painters and the artistic aesthetics of the east. By analyzing his works and texts in detail, it was aimed to determine Reinhardt's place in the art scene of the period. The research is discussed in a broad perspective with elements that emphasize the versatility of the artist, such as his paintings, cartoons, diagrams, timelines and maps in addition to the texts written by the artist. Developing a completely unique technique, Reinhardt's characteristic explanations that define his technique and approach provide a theoretical basis for his purely abstract paintings that he has been working on since the early 1950s. As the artist specializes in the black square paintings, which he describes as pure, content-free abstract paintings, it becomes difficult to perceive the composition consisting of nine equal squares that inside of the black colour. In the thesis, the emphasis is placed on texts handled by him and art critics. The primary references are art critics and art historians who have communicated with him and witnessed the artist's artistic development since his university years. Thus, the new techniques and concepts that emerged with the works of the artist are handled within the American art of the period. According to the findings; in addition to the holistic colour spaces, the artist's works also show effects from the geometric format of East Asian and Islamic art. On the other hand, that he is a rationalist provides a conceptual infrastructure to the phenomenological form of his works. As a result of the readings made from different sources for his manifesto and his explanations, it is understood that the theory of art as art that reveals his aesthetic thought is not his own, essentially contains the philosophical structure of East Asian Art and Islamic Art.