İlhan Tarus'un eserlerinde Millî Mücadele ve Cumhuriyet
The National Struggle and the Republic in İlhan Tarus's litarary works
- Tez No: 657289
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, İlhan Tarus, Millî Mücadele, Cumhuriyet, Turkish Literature, İlhan Tarus, The National Struggle, The Turkish Republic Periot
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Cumhuriyet Dönemi yazarlarımızdan İlhan Tarus, şiir haricinde hemen her anlatı türünde eser vermiştir. Türk halkı için birer dönüm noktası olan Millî Mücadele'ye ve Cumhuriyet'e eserlerinde yer veren yazarın bu konulara yaklaşım tarzı çalışmamızın esasını teşkil etmektedir. Ön Söz, Giriş, Sonuç ve Kaynakça dışında üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde doğumu, öğrenimi, memuriyet hayatı ve sanat anlayışı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde yazarın Millî Mücadele'yi konu edinen romanlarının tahlili yapılmıştır. Üçüncü bölümde yazarın cumhuriyetin ilanından sonra kaleme aldığı eserlerine odaklanılmış, yeni rejim ile gelen yeni fikir ve değerlerin yazar tarafından anlatılara nasıl yansıtıldığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
İlhan Tarus, one of the authors of the Turkish Republican Period, produced works in almost every narrative genre except poetry. This study mainly focuses on the author's approch to the turning points for Turkish people, The Independence War and Turkish Republic, which he includes in his works. The first chapter of study, which in addition to Foreword, Introduction, Conclusion and Bibliography consist of three chapters, gives information abouh the author's birth, education, career in civil service and his view on art. The second chapter analyzes the author's novels about the Independence War. The Third chapter focuses on the author's works written after the proclamation of the Republic and examines how the author reflects the new ideas and values that came along with the new regime on his narratives.