Doğu Marmara Bölgesinde sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and attachment in Eastern Marmara Region
  1. Tez No: 657394
  2. Yazar: BÜŞRA KEYİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ OMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, bağlanma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası, Doğu Marmara, Social media addiction, attachment, Turkey Addiction and Mental Health Map, Eastern Marmara Region
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Doğu Marmara Bölgesinde Sosyal Medya Bağımlılığı ile Bağlanma Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi kapsamında yapılan bu araştırmada, Doğu Marmara Bölgesi'ndeki bireylerde sosyal medya bağımlılık düzeyinin belirlenmesi, sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Doğu Marmara Bölgesi'nde yaşayan 2999 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan veri toplama aracında bağımlılık yükü formu ile Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS 21.00 kullanılmış olup, betimleyici istatistikler ile birlikte regresyon ve ANOVA analizlerine yer verilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre çocuk sayısı ve yaş sosyal medya bağımlılığını azaltırken; medeni durum ve kaygılı bağlanma artırmaktadır. Bununla birlikte sosyal medya bağımlılığı üzerinde en yüksek etkiye sahip değişken yaştır. Diğer taraftan yapılan varyans analizinde kaygılı ve kaçınmacı bağlanmanın sosyal medya bağımlılığı düzeyine göre farklılaştığı belirlenmiştir. Buna göre hem kaygılı hem de kaçınmacı bağlanma yüksek düzeyde sosyal medya bağımlılığına sahip olan grupta daha fazladır. Elde edilen bu bulgular yaş, medeni durum ve çocuk sayısı ile birlikte bağlanma stillerinin sosyal medya bağımlılığı için önemli bir risk faktörü olduğunu düşündürmektedir. Sosyal medya bağımlılığına ilişkin çalışmalarda bireyin bağlanma stiline, yaşına, medeni durumuna ve çocuk sayısına yönelik tedavi yaklaşımları benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Social Media Addiction and Attachment in Eastern Marmara Region In this study which is created in Addiction and Mental Health Map of Turkey Project, determining the level of social media addiction in individuals in the Eastern Marmara and to reveal the effect of attachment styles on social media addiction is aimed. In the direction of this match, 2999 people living in Eastern Marmara Region were surveyed. The data collection tool includes the addiction load form and Experience in Close Relationships Scale-II. SPSS 21.00 was used to analyze the data and regression and ANOVA analyzes were performed with descriptive statistics. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the study, the number of children and age decreased the social media dependence while the marital status and anxious attachment increase. Nevertheless, age is the most important variable that has the highest impact on social media addiction. On the other hand, in the analysis of variance, it was determined that anxious and avoidant attachment differed according to the level of social media addiction. Accordingly, both anxious and avoidant attachment is higher in the group with high social media dependency. These findings suggest that age, marital status and number of children as well as attachment styles are important risk factors for social media addiction. In the studies related to social media addiction, treatment approaches to the attachment style, age, marital status and number of children should be adopted.