18-25 yaş arası üniversite öğrencilerinde algılanan ebeveyn tutumunun yeme tutumuna etkisi
The effect of perceived parenting attitude on the eating attitude at universty students between 18-25 years
  1. Tez No: 657393
  2. Yazar: SÜMEYRA NUR GÜNGÖR YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: anne-baba tutumu, yeme tutumu, ebeveyn tutumu ve yeme tutumu, parenting style, eating attitude, parenting and eating relation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı; ebeveyn tutumu ve yeme tutumunun ilişkisini incelemektir. Bu bağlamda 18-25 yaş arası üniversite öğrencileriyle çeşitli testler yapılmıştır. 50 kadın 50 erkek 18-25 yaş arasındaki 100 öğrenciyle yapılan çalışmada gönüllü olur formu alındıktan sonra, demografik form, anne-baba tutum ölçeği, yeme tutumu testi ve SCL90 uygulanmıştır. Analiz için SPSS 18 programı kullanılıp değişkenler arası ilişkiler Pearson Korelasyonu ile tespit edilmiştir. Bulgulara göre, demokratik anne baba tutumunda zayıflık ile uğraş olumsuz yönde ilişkili, otoriter ve koruyucu-istekçi anne baba tutumunda olumlu yönde ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the corelation between parenting style and eating attitude of the university students. In this framework 18-25 years old students are spesified as samples. After taking voluntary form, Demographic Form, The Parenting Style Scale, Eating Attitude Test (EAT-40) and Symptom Check List (SCL-90) were used for collecting data. The SPSS 18 program was used for the analysis and the corelations between the variables were determined by Pearson Correlation. According to the findings, the relationship with weakness in democratic parental style was negatively related, and it was positively related to authoritarian and protective-demanding parental style.