Erişkin kadınlarda duygusal yeme, sıkıntıya katlanma ve duygu durum düzenleme becerileri ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship among adult women's emotional eating, emotional regulation, and distress tolerance
- Tez No: 657400
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Duygu Durum Düzenleme, Sıkıntıya Katlanma, Distress Tolerance, Emotional Eating, Emotion Regulation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, 18-65 yaş arası kadınlarda duygusal yeme, sıkıntıya katlanma ve duygu düzenleme becerilerinin arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya, gönüllü olarak 436 kişi katılmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Duygusal Yeme Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Kısa Formu ve Sıkıntıya Katlanma ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada, karşılaştırmalı ve ilişkisel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, demografik değişkenler (gelir düzeyi, medeni durum, eğitim, diyet öyküsü gibi) bakımından duygusal yeme ve duygu düzenleme güçlükleri alt boyutlarının ve sıkıntıya katlanma toplam puanlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Korelasyon bulgularına göre, erişkin kadınlarda duygusal yeme alt boyutlarının duygu düzenleme güçlüğü ve sıkıntıya katlanma düzeyleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Duygusal yeme ile duygu düzenleme güçlükleri pozitif ilişkili; sıkıntıya katlanma düzeyi ile duygu düzenleme güçlüğü ve duygusal yeme negatif ilişkili bulunmuştur. Aynı zamanda, duygusal yeme alt boyutlarından gerginlik durumunda yeme ve duygularla başa çıkmak için yeme puan ortalamalarının duygu düzenleme güçlüğü alt boyutlarından dürtü kontrol güçlüğü tarafından açıklanmaktadır. Duygusal yeme alt boyutlarından uyaran karşısında kontrol ise, duygu düzenleme güçlüğü hedef belirlemede güçlük alt boyutu tarafından anlamlı düzeyde yordanmaktadır. Araştırmada elde edilen bulguların, yeme psikopatolojisine ilişkin önemli bilgiler sunabilecek duygusal yeme davranışının klinik olmayan grupta incelenmesi ve duygu düzenleme ile ilişkisinin ele alınması bakımından önemli sonuçlar verdiği düşünülmektedir. Ayrıca hem uygulama hem de araştırmalar bakımından ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalarla desteklenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between emotional eating, distress tolerance and emotional regulation skills in women aged 18-65 was investigated. 436 people participated in the study voluntarily. Sociodemographic Information Form, Emotional Eating Scale, Difficulty in Emotion Regulation Scale – Short Form, and Distress Tolerance Scale were applied to the participants. Comparative and relational analysis methods were used in the study. According to the findings of the study, it was observed that emotional eating and emotion regulation difficulties subscales and total distress tolerance score were significantly different in terms of demographic variables (such as income level, marital status, education, diet history). According to the correlation findings, it was found that emotional eating subscales in adult women were associated with difficulty in emotional regulation and the level of distress intolerance. Emotional eating was positively associated with difficulties in emotional regulation; Difficulty in emotion al regulation and emotional eating were found to be negatively related to the level of distress intolerance. At the same time, eating in the event of tension subscale of emotional eating and eating to cope with emotions subscale were explained by difficulties in controlling impulses. Emotional stimulation subscale was predicted significantly by the difficulty in determining the difficulty in goal-directed behavior. It can be considered that the findings obtained in the study gave important results in terms of examining the emotional eating behavior which may provide important information about psychopathology of eating in the nonclinical group and its relationship with emotional regulation difficulties. In addition, it is thought that it can be supported with the studies to be carried out in the future in terms of both clinical practice and research.