Karadeniz Bölgesinde madde bağımlılığı bulunan bireylerin psikolojik semptomlarıyla ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between psychological symptoms and alexithymia levels of individuals with drug addiction in the Black Sea Region
- Tez No: 657403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Drug addiction, psychological symptoms, alexithymia, Turkey Addiction and Mental Health Map, Black Sea region
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi kapsamında yapılan bu araştırmada, Karadeniz bölgesindeki bireylerde madde bağımlılık düzeyinin belirlenmesi, madde bağımlılığı üzerinde psikolojik semptomlar ve aleksitiminin etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu maç doğrultusunda Karadeniz bölgesinde yaşayan 4600 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan veri toplama aracında bağımlılık profiline ilişkin bilgileri de içeren sosyodemografik bilgi formu ile birlikte kısa semptom envanteri ve Toronto aleksitimi ölçeği yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS 21.00 kullanılmış olup, betimleyici istatistikler ile birlikte regresyon ve ANOVA analizlerine yer verilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre cinsiyet ve çocuk sayısı madde bağımlılığını azaltırken; hostilite duygularını tanıma güçlüğü ve dışa vuruk düşünce artırmaktadır. Bununla birlikte depresyon, anksiyete, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite ile birlikte duygularını tanıma güçlüğü ve duygularını ifade güçlüğü madde kullanım özelliklerine göre farklılaşmaktadır. Bu faktörlerde tek madde kullanan ve birden çok madde kullanan bireylerin ortalaması, madde kullanmayan bireylerden anlamlı bir şekilde yüksektir.
Özet (Çeviri)
In this study which is created in Addiction and Mental Health Map of Turkey Project, determining the level of drug addiction in individuals in the Black Sea and to reveal the effect of psychological symptoms and alexithymia on drug addiction is aimed. In the direction of this match, 4600 people living in the Black Sea region were surveyed. The data collection tool includes the sociodemographic data form including the information about the dependence profile, the short symptom inventory and the Toronto alexithymia scale. SPSS 21.00 was used to analyze the data and regression and ANOVA analyzes were performed with descriptive statistics. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the study, gender and the number of children decreased substance dependence; while hostility, the difficulty of expressing emotions and outward thought increase. On the pther hand, depression, anxiety, negative self, somatization and hostility differ according to substance use characteristics as well as difficulty in recognizing emotions and expressing emotions. The average of individuals using single substance and using multiple substances in these factors is significantly higher than those who do not use substance.