Batı Marmara Bölgesinde sosyal medya bağımlılığı bulunan bireylerin pozitif ve negatif duygudurumlarının incelenmesi
Analysis of posi̇ti̇ve and negative emotions of individuals with social media addiction in West Marmara Region
- Tez No: 657407
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ OMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Pozitif ve Negatif Duygu durum, Social Media Addiction, Positive and Negative Emotions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma ile Batı Marmara Bölgesinde Sosyal Medya Bağımlılığı bulunan bireylerin pozitif ve negatif duygu durumlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya gönüllü katılan bireylerin sosyal medya bağımlılıkları ile pozitif ve negatif duygu durumları incelenmiştir. Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası çalışmasında yer alan dokuz demografik bölgeden biri olan Batı Marmara Bölgesi içerisinde yaşayan ve 18 yaşın üstünde olan 2900 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem çeşitli çalışma ve kamu alanlarından seçilmiştir. Toplam örneklemin %48,2'si (n=1397) kadın ve %51,8'i (n=1503) erkektir. Kadınların yaş ortalaması 33,6 (SS=11,6), erkeklerin yaş ortalaması ise 34,7 (SS=12,2) olarak saptanmıştır. Katılımcılara veri toplama araçları olarak, örneklemin demografik özelliklerini belirlemek için“Demografik Bilgi Formu”, kişinin hayatındaki rutinlerin günlük hayatına ne kadar etki ettiğini ölçen ''Davranış Etkileme Yükü Formu'' ve pozitif ve negatif duygu düzeylerini belirlemek için“Pozitif ve Negatif Duygu durum Ölçeği”uygulanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS – 21 kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde Tukey Tek Yönlü ANOVA Analizi ve Lineer Regresyon kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Batı Marmara Bölümü'nde sosyal medya bağımlılığı bulunan bireylerin pozitif duygu durumu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Aynı şekilde negatif duygu durumu ile sosyal medya bağımlılığı arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçların, günümüzde giderek artış gösteren sosyal medya bağımlılığı ile ilişkili psikolojik ve demografik faktörlerin ele alınması bakımından önemli bulgular sağladığı düşünülmektedir. İleri çalışmalarla, bu çalışmanın yöntemi ve bulgularının tekrar edilebileceği ve uygulama alanında sosyal medya bağımlılığına ilişkin koruyucu ve önleyici müdahalelerin geliştirilebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the positive and negative mood of individuals with Social Media Addiction in West Marmara Region. Social media dependencies and positive and negative moods of the volunteers were examined. 2900 people over the age of 18 who living in West Marmara Region, one of the nine demographic region in Addiction and Mental Health Map of Turkey, constitute the sample of the study. The sample was selected from various study and public areas. Of the total sample, 48.2% (n = 1397) were female and 51.8% (n = 1503) were male. The mean age of the females was 33.6 (SD = 11.6) and the mean age of the males was 34.7 (SD = 12.2). Demographic information form was applied to the participants to determine the demographic characteristics of the sample, The 'Behavior Inflammation Burden Form' which measures the effects of the routines on the daily life of a person's lifewas applied and 'Positive and Negative Mood Scale' was applied to determine positive and negative emotion levels as data collection tools. The data of the study were analyzed by using SPSS - 21. Tukey One-Way ANOVA Analysis and Linear Regression were used to analyze the data. Based on the findings, a significant positive correlation was found between the positive mood of individuals with social media addiction in West Marmara region. Similarly, there was a positive correlation between negative emotional state and social media addiction. It is thought that the results obtained in the study provide important findings in terms of addressing the psychological and demographic factors associated with the increasing social media addiction. Further studies suggest that the method and findings of this study can be repeated and protective and preventive interventions related to social media dependence can be constructed in clinical practice.