Etlik piliç işletmelerinde damla tipi suluk kullanım olanakları
- Tez No: 65742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Broiler, nipple drinker, body weight, feed conversion, water quality, litter condition
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
IV ÖZET ETLİK PİLİÇ İŞLETMELERİNDE DAMLA TİPİ SULUK KULLANIM OLANAKLARI GÜNSAN, Aynur Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ali ALT AN Haziran, 1997, 56 Sayfa Bu çalışmada, farklı suluk sistemlerinin etlik piliçlerde gelişme ile ilgili kimi özellikler, altlık koşullan, içme suyu ve karkas kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada Arbor Acres genotipi etlik civcivler kullanılmıştır. Damla ve yuvarlak tip suluk sistemleri uygulanmıştır. Civcivlere ilk bir hafta standart damla suluk yanında ilave civciv suluğu konulmuştur. Denemede sözü edilen suluk sistemlerinin canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma, altlık koşullan, karkas özellikleri ve içme suyu kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Beşinci haftaya kadar canlı ağırlık üzerine suluk sistemleri arasındaki farklılık önemli bulunmamıştır. Altıncı haftada canlı ağırlık yuvarlak suluklara göre damla tip sulukla yetiştirilen piliçlerde daha yüksek bulunmuştur. Damla suluk kullanımıyla yemden yararlanma düzeyi iyileşmiştir. Yuvarlak suluk uygulanan bölmelerde dökülme-saçılma sıklıkla görülmüştür, bu durum altlık kalitesini bozmuştur. Damla suluk kullanımında en iyi sonuç altlık koşullarında alınmıştır. Dört, beş ve altıncı haftalarda altlık nem ve pH düzeyleri, damla suluk uygulamasına göre yuvarlak suluk uygulamasında yüksek bulunmuştur. Altıncı haftada karkas ağırlığı üzerine suluk sistemleri arasındaki farklılık önemsiz bulunurken karın yağı ağırlığı bakımından farklılık önemli bulunmuştur. Çalışmada, içme suyunun mikrobiyal. içeriğinin damla suluklarda daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu durum su yoluyla hastalık bulaşma riskini azaltmıştır. Sulukların temizlenmesi ve bakımı için harcanan işgücü gereksinimi damla suluklarda daha azdır. Sonuç olarak damla ve yuvarlak suluk sistemleri arasında önemli farklılık saptanmıştır. Özellikle damla suluk kullanımıyla altlık koşullarında iyileşme, kaliteli içme suyu ve daha az işgücü gereksinimi sağlanmıştır. Altlık koşullarındaki iyileşme kaliteli karkas oranını arttırmıştır. Anahtar Kelimeler : Etlik piliç, damla suluk, canlı ağırlık, yemden yararlanma, su kalitesi, altlık kalitesi.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT USING OF THE NIPPLE DRINKER SYSTEM IN BROILER HOUSE GÜNSAN, Aynur Msc in Agriculture Eng. Supervisor: Doç.Dr.Ali ALT AN June, 1997, 56 Pages. In this study, the effects of various types of drinker systems on broiler's productivity, litter conditions, drinking water and carcass quality were examined. Arbor Acres genotype of broiler chicks were used. The nipple drinker and the round drinker systems were used. The chick-waterers were provided in addition to the nipple drinkers for the first week. In 5th week, effects of the drinker systems on body weight and feed efficiency were not found significant. In 6th week, the broilers using the nipple drinkers had a higher body weight, than those using the round drinkers. Using the round drinker system was observed a higher water spillage. The better litter contidion was defined in using the nipple drinker. In 4th, 5th and 6th week litter moisture and pH level of litter were higher under the round drinkers than the nipple drinkers. There was no differences between drinker systems on carcass weight except abdominal fat weight. In this study, bacterial contamination of the bird's drinking water was greatly decreased in the nipple drinker than the round drinker. Enclosed drinkers were required minimal cleaning and saved labor. As a result, there were significant differences between the nipple drinker and the round drinker. Specially using the nipple drinker were improved litter conditions, hygiene of drinking water and reduced of labor. Improved litter conditions under the nipple drinker were increased rate of carcass quality.