Kur'an-ı Kerim'de yemin edilen zaman kavramları
- Tez No: 657422
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURAN ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Zaman, Yemin, Dehr, Tefsir, Quran, Time, Oath, Dehr, Tafsir
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın, üzerinde yemin ettiği konulardan birisi de zamanlardır. Allah'ın hangi zamanlara ne maksatla yemin ettiğini bu çalışmamızda elimizden geldiği kadar araştıracağız. Birinci bölümde; kavramsal olarak zaman ve yeminden; yeminin kısımlarından, yemin çeşitlerinden ve yeminin öneminden bahsedeceğiz. İkinci bölümde; genel olarak Kur'an da Yemin ve Zaman kavramlarından, Kur'an-ı Kerim'de Yemin kavramının kullanımından, zamana yemin edilmesinden ve Kur'an da geçen yeminlerden bahsedeceğiz. Allah'ın, Kur'an da neden yemin ettiğini, nelere yemin ettiğini ve hangi zamanlara yemin etiğini araştıracağız ve Kur'an-ı Kerim de Yemin edilen zaman kavramlarının önemini değerlendireceğiz. Zaman, insanların uzun süredir üzerinde düşündüğü kavramalardan biridir. Şimdiye kadar akıl ve deney yoluyla elde edilmiş kesin bir bilgiyle açıklanmamıştır. Zaman hakkında bugün bildiklerimizin çoğu belki bu konuda ki mutlak gerçeğin çok az bir miktarıdır. Zaman ifadesiyle ilgili birçok soru bugün halen cevaplanmayı beklemektedir. Zamanın fiziksel bir varlık olarak var olup olmadığı hususu fizik alanında da en önemli çözülemeyen konulardandır. Zamanın akıp akmadığı veya hangi yönde aktığı konuları da aynı şekilde fiziğin en tartışmalı meselelerindendir. Yemin, sağlam toplumsal bağların ve güvenilir dostane ilişkilerin kurulması için önemli bir vasıtadır. Bu vasıtayı Kur'an-ı Kerim'de çokça görmemiz mümkündür. Söz konusu bu yeminler, sûreyi okumaya niyetlenen kişilerin daha başlangıçta dikkatini çekmekte ve sûrenin farklı bir havada okunmasına vesile olmaktadır. Kur'an da ki yeminler ve zaman konusu Kur'an'ın diğer konularında olduğu gibi büyük bir öneme sahiptir. Allah'ın muhataplarının iletişim dilini kullanarak yemin kavramlarıyla bunu desteklemesi bu önemi göstermektedir. Allah, (c.c.) yemin ifadeleriyle hem üzerine yemin edilene hem de yeminin kendisine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The time is one of the concepts that Allah swore on in the Holy Qur'an. In this study, we will investigate as much as we can, when and for what purpose Allah swore on. In the first part, the concept of time and oath, parts of oath, types of oath and importance of oath are emphasized conceptually. In the second part; In general, we will talk about the concepts of Oath and Time in the Quran, the use of the concept of Oath in the Quran and the oath of time, also the oaths in the Qur'an. We will investigate why Allah swore an oath in the Quran, to what and when Allah swore; also we will evaluate the importance of the concepts of time sworn in the Quran. Time is one of the concepts people have been thinking about for a long time. Until now, it has not been explained with precise information obtained through reason and experiment. Much of what we know today about time is perhaps a very small amount of the absolute truth about it. Many questions about the time expression still await answers today. The issue of whether time exists as a physical entity is one of the most important unsolved issues in the field of physics. Whether time is flowing or in which direction it flows are likewise among the most controversial issues in physics. Oath is an important means of establishing strong social ties and reliable friendly relations. It is possible to see this tool a lot in the Quran. These oaths in question attract the attention of those who intend to read the surah from the very beginning and are instrumental in reading the surah in a different atmosphere. Oaths in the Quran and the subject of time are of great importance as in other issues of the Quran. Allah's support for the concepts of oath by using the communication language of his interlocutors shows this importance. With the expressions of oath (c.c.), Allah draws attention to both the sworn oath and the oath itself.