Lider üye etkileşiminin işe yabancılaşma ve örgütsel özdeşleşmeye etkisinde zorunlu örgütsel vatandaşlık davranışının rolü: Bir kamu kurumunda araştırma
The mandatory role of compulsory citizenship behavior in the effect of the leader-member interaction on work alienation and organizational identification: Turkish public sector
  1. Tez No: 657456
  2. Yazar: DERYA TÜZGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TOKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider-Üye Etkileşimi, İşe Yabancılaşma, Örgütsel Özdeşleşme, Zorunlu Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Kamu Sektörü, Leader Member Exchange, Work Alienation, Organizational Identification, Compulsory Citizenship Behavior, Turkish Public Sector
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada lider üye etkileşiminin işe yabancılaşma ve örgütsel özdeşleşmeye etkisinde zorunlu örgütsel vatandaşlık davranışının rolünü incelemek ve ortaya çıkan sonuçların yazına ve çalışma yaşamına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Araştırma verileri, bir kamu kurumunda çalışan 385 kişiden elde edilmiştir. Yapılan korelasyon analizine göre lider-üye etkileşimi, örgütsel özdeşleşme ve zorunlu vatandaşlık davranışı arasında olumsuz yönde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi sonucunda lider-üye etkileşiminin işe yabancılaşma ve zorunlu örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde anlamlı ve negatif yönde etkisinin, zorunlu örgütsel vatandaşlık davranışının işe yabancılaşma üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkisinin, lider üye etkileşiminin örgütsel özdeşleşme üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte araştırma bulguları lider üye etkileşimi ile işe yabancılaşma arasındaki ilişkide zorunlu örgütsel vatandaşlık davranışının kısmi aracılık etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to show the mandatory role of compulsory organizational citizenship behavior in the effect of the leader-member exchange on work alienation, organizational identification and contribute to the literature and working sector. The research data was obtained from 385 people working sector. According to the correlation analysis, it was found that there were the negative relationships between leader-member exchange, organizational identification and compulsory citizenship behavior. As a result of structural equation modeling, it was determined that leadermember exchange had a significant and negative effect on job alienation and compulsory organizational citizenship behavior, compulsory organizational citizenship behavior had a significant and positive effect on job alienation, and leadermember exchange had a significant and positive effect on organizational identification. However, research findings show that compulsory citizenship behavior has a partial mediating effect in the relationship between leader member exchange and organizational identification and in the relationship between leader member exchange and work alienation.