In silico and in vitro evaluation of the effects of the combination of Chaerophyllum aromaticum L. essential oil and melatonin on MCF-7 cells
Chaerophyllum aromaticum l. uçucu yağı ve melatonin kombinasyonunun MCF-7 hücrelerindeki etkilerinin in silico ve in vitro değerlendirilmesi
- Tez No: 784292
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖZSAVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, melatonin, mitokondriayal yolak, in silico, Chaerophyllum aromaticum L, Breast cancer, melatonin, mitochondrial pathway, in silico, Chaerophyllum aromaticum L
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Dünyada meme kanseri en sık teşhis edilen kanser tipi olup, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin birincil nedenidir. Antioksidan ve antiöstrojenik bir hormon olan melatonin, birçok kanserde antitümörojenik sonuçlar göstermiştir. Chaerophyllum türleriyle ilgili araştırmalar, antioksidan/antiinflamatuar aktivitelere sahip olduklarını ortaya koymuş, ancak melatoninle kombinasyonunun meme kanserindeki etkileri literatürde gösterilmemiştir. Gereç ve Yöntem: ER(+)/ MCF-7 kanser hücreleri melatoninin (50-100-200 µM) ve Chaerophyllum aromaticum L.'nin (25-50-100-200 µg/ml) dozları ile inkübe edilip, hücre proliferasyonu ve sitotoksisite MTT yöntemiyle, mitokondri membran potansiyeli de floresan mikroskopi yöntemiyle belirlenmiştir. Uçucu yağın etken maddelerinin sinyal yolaklarıyla ilişkisi in silico analizle değerlendirilmiştir. Bulgular: Melatoninin IC 50 değeri 246.74 µM, Chaerophyllum aromaticum L.'nin IC 50'si 138.14 µg/ml olup, her iki bileşik doza bağlı hücre canlılığını inhibe etmiştir. Chaerophyllum aromaticum L. ve melatonin kombinasyonu ise, kanser hücre canlılığını, tek tek bileşenlere göre daha etkili şekilde inhibe etmiştir. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada melatoninin ve Chaerophyllum aromaticum L. uçucu yağının hormon pozitif meme kanserli hücre hatlarında canlılığı inhibe ettiği görülmüştür. Chaerophyllum aromaticum L. in silico yöntemle değerlendirildiğinde, sinyal yolak inhibitörlerinin bağlanma skoruna çok benzer olduğu belirlenmiştir. Meme kanserinde melatonin ve Chaerophyllum aromaticum L. uçucu yağının özellikle kombine kullanımının tedaviye yönelik önemli potansiyel etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Breast cancer is the most frequently diagnosed cancer type in the world and is the primary cause of cancer-related deaths in women. Melatonin, an antioxidant and antiestrogenic hormone, has shown antitumorogenic results in many cancer types. Studies on Chaerophyllum species have revealed that they have antioxidant/anti-inflammatory activities, but the effect of their combination with melatonin on breast cancer has not been shown yet. Materials and Methods: ER(+)/ MCF-7 cancer cells were incubated with doses of melatonin (50-100-200 µM) and Chaerophyllum aromaticum L. (25-50-100-200 µg/ml), cell proliferation and cytotoxicity were detected by MTT. Mitochondrial membrane potential was also determined by fluorescence microscopy. The relationship between the active ingredients of the essential oil and the signal pathway was interpreted by in silico method. Results: The IC50 of melatonin was 246.74 µM, the IC50 of Chaerophyllum aromaticum L. was 138.14 µg/ml, both compounds inhibited dose-dependent cell viability. The combination of Chaerophyllum aromaticum L. and melatonin inhibited cancer cell viability more effectively than the individual compounds. Discussion and Conclusion: In this study, it was observed that melatonin and Chaerophyllum aromaticum L. essential oil inhibited cell viability in hormone positive breast cancer cell lines. Chaerophyllum aromaticum L. was evaluated by in silico, it was seen that some active ingredients were very similar to binding score of signal pathway inhibitors. Especially the combined use of melatonin and Chaerophyllum aromaticum L. essential oil in breast cancer has significant potential for treatment.