Kalp atım hızı değişkenliği biyolojik geribildirim antrenmanının toparlanma süreci parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of heart rate variability biofeedback training on training recovery parameters
  1. Tez No: 657493
  2. Yazar: ESİN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AKTOP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: kalp atım hızı değişkenliği, biyolojik geribildirim, toparlanma, heart rate variability, biological feedback, recovery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, 10 seans olarak gerçekleştirilen kalp atım hızı değişkenliği biyolojik geribildirim antrenmanlarının toparlanma üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma, yaşları 19,40 (±1,49) yıl olan 24 erkek futbolcu ile yürütülmüştür. Araştırma kriterlerine uyan sporcular Deney (n=12) ve Kontrol Grubu (n=12) olarak 2 gruba ayrılmıştır. Ön testte deney ve kontrol grubunun antropometrik ölçümleri alınmıştır. Daha sonra spor yapma düzeyi belirleme anketi ve yarışmasal durumluk kaygı envanteri (CSAI-2) uygulanmıştır. Aerobik ve anaerobik kapasiteleri Wingate ve Astrand Rhyming testleri uygulanarak belirlenmiştir. KAHD ölçümü wingate ve astrand testi öncesi ve sonrasında 5 dk süresince kayıt edilmiştir. Ön test sonrasında deney grubuna kendi frekanslarında 10 seans KAHD BG antrenmanı uygulanmıştır. Son testte, ön testte uygulanan prosedür tekrar edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların kaygı durumları, aerobik ve anaerobik kapasite ölçüm değerleri incelendiğinde ön ve son testte farklılaşmadığı görülmektedir. Çalışmaya katılan grupların ön testte Wingate ve Astrand Rhyming testinin dinlenme ve toparlanma periyodundan elde ettikleri değerler incelendiğinde KAHD parametreleri ve solunum değerleri açısından benzerlik göstermektedir. Aerobik egzersiz sonrası toparlanma periyodunda deney grubunun SDNN, NN50, PNN50, RMSSD, LF, HF, Power Spectrum ve Solunumort değerlerinde ön test-son testte istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma vardır. Anaerobik egzersiz sonrası toparlanma periyodunda ise; kontrol grubunun SDNN, HF, HRort değerlerinde anlamlı farklılık gözlenirken; deney grubunun LF, HF, LF/HF, HRort değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Sonuç: Mevcut çalışma incelendiğinde, düzenli olarak uygulanan KAHD BG antrenmanlarının egzersiz sonrasında KAHD toparlanma süresini kısalttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to examine the effect of 10 sessions of HRV BF training on recovery. Method: The research was conducted with 24 male football players whose age was 19.40 (± 1.49) years. Athletes who meet the research criteria were divided into 2 groups as Experiment (n = 12) and Control Group (n = 12). Anthropometric measurements of the experimental and control groups were taken in the pre-test. Then, a questionnaire for determining the level of doing sports and a competitive state anxiety inventory (CSAI-2) were applied. Their aerobic and anaerobic capacities were determined by applying Wingate and Astrand Rhyming tests. HRV measurement was recorded for 5 minutes before and after the Wingate and Astrand tests. After the pre-test, 10 sessions of HRV BF training was applied to the experimental group on their own frequencies. In the post-test, the procedure applied in the pre-test was repeated. Results: When the anxiety states of the participants and their aerobic and anaerobic capacity measurement values are examined, it is seen that there is no difference in the pre and post-test. When the values obtained from the resting and recovery periods of the Wingate and Astrand Rhyming tests in the pre-test of the groups participating in the study are examined, they are similar in terms of HRV parameters and respiration values. In the recovery period after aerobic exercise, there is a statistically significant difference in the pre-test and post-test values of the experimental group's SDNN, NN50, PNN50, RMSSD, LF, HF, Power Spectrum and mean respiration values. In the recovery period after anaerobic exercise; while a significant difference was observed in the SDNN, HF, average HR values of the control group; a statistically significant difference was observed in the LF, HF, LF / HF, average HR values of the experimental group. Conclusion: When the current study is examined, it can be said that regularly applied KAHD BF training shortens the HRV recovery time after exercise.