Ege Bölgesi ağızlarında fiil ve edatlarda istem
Violence of verb and prepositions to Aegean Region dialects
- Tez No: 657496
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İstem, fiil, edat, hal ⁄ durum eki, fiil-tamlayıcı ilişkisi, Ege Bölgesi ağızları
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 479
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışmada, Ege Bölgesi ağızlarındaki fiil ve edatların yönetim alanına giren, istem durumları incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken her bir istem durumu, cümleler ile örneklendirilerek, tek tek ele alınmıştır. Çalışmamızın temel amacı, yaşayan Türkçedeki fiil ve edatların, hangi istem durumlarını yönettiğini, Ege bölgesi ağızlarında mevcut bulunan istem değişmelerini tespit ederek istem sözlüklerinin oluşmasına katkı sağlamaktır. Bu çalışmada fiil ve edatlar, Ege Bölgesi ağızlarını kapsayan sekiz eser taranarak belirlenmiştir. Bu eserlerden 455 fiil ve 44 edatın istem durumları ve 429 fiil ve 8 edatın istem değişmeleri tespit edilmiştir. Fiil ve edatlarda anlam değişmesine bağlı olarak çok istemlilik ve istem değişimleri mevcut olduğundan, fiillerin ve edatların birden fazla anlamlı hallerine de yer verilmiştir. 118 fiil ile 10 edatın birden fazla anlamı saptanmıştır. Fiil ve edatların anlamını belirmede Türk Dil Kurumunun Güncel Türkçe Sözlüğünden yararlanılmıştır. Son olarak fiil ve edatların istem dizini verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Falling under management of verbs and prepositions in use in Aegean dialects, valance situations are examined on this working. Each valance status while doing this review, It is handled one by one by giving examples on the basis of sentences. The main purpose of our study is to contribute to the formation of valance dictionaries by determining which valance states are used by verbs and prepositions used in living Turkish, and the valance changes present in the dialects of the Aegean region. In this study, verbs and prepositions were determined by scanning eight works that contain dialects of the Aegean region. 455 verbs and 44 prepositions, and 429 / 8 verb and prepositions' valance changes were determined from these works. Since there are multiple valance and valance changes depending on the meaning change in verbs and prepositions, more than one meaningful cases of verbs and prepositions are included. More than one meaning of 118 verbs and 10 prepositions were determined. In determining the meaning of verbs and prepositions, ''The Current Turkish Dictionary'' of the Turkish language institution was used. Finally, the valance directory of the verbs and prepositions is given. Key Dictionaries: Valance, verb, prepositions, state case suffix, verb-complement üi,elationship, Aegean dialects.