Amyloid indüklenerek oluşturulan rat alzheimer modelinde, taurin ve B6 vitamininin rat hippocampus'unda oluşacak hasarı önleyici rolünün araştırılması
Investigation of the preventive role of taurine and vitamin b6 in rat hippocampus in rat alzheimer model created by inducing amyloid
  1. Tez No: 657522
  2. Yazar: MELİKE ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: alzheimer, hippocampus, taurin, B6 vitamini, alzheimer, hippocampus, taurine, vit B6
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız; Aß (1-42) indüklenerek oluşturulan rat alzheimer modelinde, rat hippokampusunda oluşacak hasara karşı taurin ve B6 vitamini uygulamasının önleyici rolünün olup olmadığını histolojik, ultrastrüktürel ve biyokimyasal düzeyde araştırmak. Yöntem: Çalışmamızda 250-350 gr ağırlığında 72 adet erkek rat kullanılmıştır. Ratlar 9 gruba ayrılmıştır. Alzeimer gruplarına intraserebroventriküler Aß (1-42) enjeksiyonu yapılarak Alzheimer modeli oluşturulmuştur. Gruplara 3 hafta boyunca enjeksiyonları yapılmıştır. Hippocampus'taki hasar, Morris water maze öğrenme deneyi, biyokimyasal testler, histolojik boyamalar ve elektron mikroskobik inceleme ile analiz edilmiştir. Bulgular: Yapmış olduğumuz morris water maze deneyi sonucunda kombine tedavi uyguladığımız Alzheimer grubunda öğrenmenin diğer Alzheimer gruplarına göre daha iyi olduğu tespit edildi. Histolojik ve ultrastrüktürel değerlendirmede Alzheimer'lı grupta nöron kaybı, nöron dejenerasyonu ve amyloid birikim ciddi derecede gözlenirken; Alzheimer ve taurin, B6 kombine tedavisi uyguladığımız grubun bu etkileri önemli ölçüde azalttığını gözlemlendi. Biyokimyasal olarakta kombine tedavi uygulanan grupta MDA değeri azalırken; SOD değerinin arttığını tespit edildi. Sonuç: Sonuç olarak taurin ve B6 kombine uygulamasının Alzheimer'da hippocampus'ta oluşacak hasara karşı önleyici bir etkisinin olduğunu tespit ettik. Bu bulgumuzun Alzheimer hastalığının tedavisinde literature katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate histological, ultrastructural, biochemical levels whether taurine and vitamin B6 administration have a preventive role against damage to the rat hippocampus in the rat alzheimer's model induced by Aß (1-42) Method: In our study, 72 male wistar rats weighing 250-350 gr were used. The rats divided into 9 groups. Alzheimer's model was created by injecting intracerebroventricular Aß (1-42). Groups were given injections for 3 weeks. Damage of the hippocampus was analyzed by the Morris water maze learning experiment, biochemical tests, histological staining, and electron microscopic examination. Results: As a result of the morris water maze experiment we conducted, it was found that learning was better in the Alzheimer group, where we applied combined therapy, compared to other Alzheimer groups. In histological and ultrastructural evaluation, while neuron loss, neuron degeneration and amyloid accumulation were observed in the Alzheimer's group; We observed that the group in which we applied taurine-B6 combined therapy significantly reduced these effects. Conclusion: As a result, we found that the combined application of taurine and B6 has a preventive effect against damage to the hippocampus in Alzheimer's disease. We think that this finding will contribute to the literature in the treatment of Alzheimer's disease.