Hasan Nail Canat'ın romanları üzerine bir inceleme
An investigation on Hasan Nail Canat's novels
- Tez No: 657559
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DOĞRAMACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hasan Nail CANAT, Tiyatro, Roman, Mücadele, Hasan Nail CANAT, Theater, Novel, Struggle
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışma aslen tiyatrocu olan ama tiyatro yapması yasaklanınca romancılığa yönelen Hasan Nail CANAT'ın romanları üzerine bir incelemedir. Hasan Nail CANAT'ın toplamda dokuz romanı vardır ancak Kiralık Zindan romanı kayıptır. Bu çalışmada Hasan Nail CANAT'ın sekiz romanının yapısal unsurlarıyla tematik incelemesi yapılmıştır. Çalışmamızı toplam üç ana bölümde ele aldık. Birinci bölümde sanatçının hayatı, sanatı ve eserleri incelendi. Hasan Nail CANAT'ın sanatçı kişiliği ve sanatının gayesi anlatıldı. İkinci bölümde romanlarının yapısal unsurlarıyla (olay örgüsü, bakış açısı ve anlatıcı, kişiler, mekân, zaman) tematik incelemesi başlıklar halinde yapıldı. Üçüncü bölümde de romanları dil ve üslup bakımından incelendi. Sonuç bölümünde ise çalışmamızın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work is an examination of the novels of Hasan Nail Canat, who was originally a theatergoer but turned to novelist when he was forbidden to do theater. Hasan Nail Canat has a total of nine novels, but“the dungeon for rent”(Kiralık Zindan) novel is missing. In this study, a thematic review of eight novels by Hasan Nail Canat with structural elements was made. We covered our work in a total of three main sections. In the first section, the artist's life, art and works were examined. Hasan Nail Canat's artist personality and the purpose of his art were explained in detail. In the second section, a thematic review of his novels with structural elements (plot of events, point of view and narrator, people, space, time) was made into titles. In the third section, his novels were studied in terms of language and style. In the conclusion section, a general evaluation of our study was made.