Lityum disilikat cam seramik materyalinde pürüzlendirme işlemi sonrası farklı polisaj sistemlerinde çeşitli bakteri kombinasyonlarının adezyonlarının karşılaştırılması
Comparison of the adhesions of various bacterial combinations in different polishing systems after the roughening process in lithium disilicate glass ceramic material
- Tez No: 657684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bakteri adezyonu, bakteri etkileşimleri, lityum disilikat, yüzey pürüzlülüğü, Bacterial adhesion, bacterial interactions, lithium disilicate, surface roughness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Lityum disilikatla güçlendirilmiş cam seramik materyaline farklı polisaj kitleriyle cila işlemi yapıldığında polisaj kitlerinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkilerini incelemek ve bu materyal için farklı yüzey pürüzlülüklerinde, S. salivarius, S. mitis ve S. mutans bakteri kombinasyonlarının kullanılan tam seramik materyali üzerine adezyonunu araştırmaktır. Materyal Metot: Bu çalışmada seramik materyali olarak lityum disilikatla güçlendirilmiş cam seramik kullanıldı. 10 mm çapında 1.3 mm kalınlığında 96 adet disk şeklinde örnek hazırlandı. Örnekler; kontrol, pürüzlü, D+Z Polisaj grubu ve Optrafine Polisaj grubu olarak 4 gruba ayrıldı. Ardından örnekler 3 bakterinin 4'lü kombinasyonlarına göre yeniden 4 gruba ayrıldı ve toplamda 16 alt grup elde edilmiş oldu. Her gruptan bir örnek ESEM'de görüntülendi. Bakteriyel adezyon deneylerinin gerçekleştirilmesinden önce sentetik tükürük hazırlandı. Tüm örneklerin otoklavda steril edilmesinden sonra, bakteriler liyofilize suşlarından çözdürüldü. Örneklerin yüzeyine sentetik tükürük ilave edildikten sonra bakteri kombinasyonları için hazırlanan süspansiyonlar tüm örnekler üzerine ekildi. 48 saatlik inkübasyon süresi sonrası her örnek yüzeyinden alınan bakteri çözeltisi petrilerdeki besiyerlerine ekildi. Oluşan koloniler CFU sistemine göre sayıldı ve bakteri adezyon değerleri elde edildi. Tüm deneyler iki kere yapılarak ortalamaları alındı. Bakteri adezyonunun visual analizi için her gruptan birer tane olmak üzere 16 adet örnek %4'lük formaldehitle fikse edilerek hazır hale getirildi ve ESEM'de görüntülendi. Normal dağılım gösteren değişkenlerde grup ortalamaları arasındaki farklılık tek yönlü ANOVA testi ile analiz edilirken; normal dağılıma uymayan değişkenlerin analizinde ise non-parametrik Kruskal-Wallis-H testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Gruplar arası Sa değerleri en yüksekten en düşüğe, pürüzlü, Optrafine Polisaj, D+Z polisaj ve kontrol grubu şeklindedir. Yüzey pürüzlülüğü değerleri için gruplar arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (p0.05). Tüm gruplarda bakteri adezyonu ve yüzey pürüzlülüğü arasında bir korelasyon bulunamamıştır. Tüm gruplarda ortalama olarak S. salivarius ve S. mitis arasında pozitif yönde yüksek seviyede bir korelasyon varken, S. mutans ve S. mitis arasında negatif yönde orta şiddette bir korelasyon bulunmaktadır. Sonuç: Lityum disilikat cam seramiğin en düşük Sa değerlerini kontrol grubu için sergilemiştir. Bakteri adezyonu ve yüzey pürüzlüğü arasında herhangi bir korelasyon bulunmamaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effects of polishing kits on surface roughness when polishing lithium disilicate reinforced glass ceramic material with different polishing kits and to examine the different surface roughness for this material, S. salivarius, S. mitis and S. mutans it is to investigate the adhesion of mutans bacterial combinations on the exact ceramic material used. Material and Method: Lithuim disilicate reinforced glass ceramic was used as a ceramic material in this study. 96 disc-shaped samples were prepared with a diameter of 10 mm and a thickness of 1.3 mm. Samples were divided into 4 groups as control, rough, D+Z polishing group and Optrafine polishing group. Then, the samples were re-divided into 4 groups according to 4 combinations of 3 bacteria, and a total of 16 subgroups were obtained. After polishing 48 samples, all samples were cleaned in the ultrasonic bath; then a sample from each group was displayed in ESEM. Synthetic saliva was prepared prior to conducting bacterial adhesion experiments. Synthetic saliva was prepared prior to conducting bacterial adhesion experiments. After all samples were sterilized in an autoclave, the bacteria were thawed from their lyophilized strains. After synthetic saliva was added to the surface of the samples, suspensions prepared for bacterial combinations were planted on all samples. After a 48-hour incubation period, bacterial solution taken from each sample surface was planted in petri plates. Colonies formed were counted according to the CFU system and bacterial adhesion values were obtained. All experiments were performed twice and their averages were taken. For visual analysis of bacterial adhesion, 16 samples, one from each group, were fixed with 4% formaldehyde and prepared and displayed in ESEM. Results: Sa values between groups are highest to lowest, rough, Optrafine Polishing, D+Z polishing and control group. For surface roughness values, the difference between the groups was found to be significant (p0.05). No correlation was found between bacterial adhesion and surface roughness in all groups. In all groups, on average, there is a high level of correlation between S. salivarius and S. mitis in the positive direction, while there is a moderate correlation between S. mitis and S. mutans in the negative direction. Conclusion: Lithium disilicate glass exhibited the lowest Sa values of ceramic for the control group. There is no correlation between bacterial adhesion and surface roughness.