Bazı serin iklim tahıllarında azot dozlarının verim ve verim komponentlerine etkisi üzerinde bir araştırma
- Tez No: 65773
 - Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Buğday, Azot Dozları, Gübreleme
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 40
Özet
m ÖZET BAZI SERİN İKLİM TAHILLARINDA AZOT DOZLARININ VERİM VE VERİM KOMPONENTLERÎNE ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA DOĞAN, Ali Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. İbrahim Demir Ocak 1997, 40 Sayfa Bornova koşullarında 1994 yılında yürütülen bu çalışmada dört farklı azot dozunun (0 kg/da, 12 kg/da, 16 kg/da, 20 kg/da) iki buğday çeşidinde (Menemen-88, Cumhuriyet) verime olan etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre azot dozu ile m2 bitki sayısı arasında istatistiki bir ilişki gözlenmezken, m2 de kardeş sayısı, bitki boyu, dane verimi ve danede protein oranı en yüksek doz olan 20 kg/da azot dozunda sırasıyla 4.033 adet/m2, 95 cm, 195 kg/da, %13.45 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak bu özellikler ile azot dozu arasında linear bir ilişki olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN DOSES ON YIELD OF SOME WHEAT VARIETIES DO?AN, AH Msc in Agriculture Fac. Supervisor, Pro£ Dr. İbrahim Demir January 1997, 40 pages In this study the effect of four different N doses (0 kg/da, 12 kg/da, 16 kg/da, 20 kg/da) on the yield of two wheat varieties (Menemen-88, Cumhuriyet) were investigated under Bornova ecological conditions during the year 1994. According to the results archieved, there was no relation between the number of plants/m2 with the N-doses. The highest values for tiller/m2, plant height, grain yield and protein ratio were recorded as 4.033 tiller/m2, 95 cm, 195 kg/da, and 13.45% respectively with the highest N dose 20 kg/da. Consequently this characteristics showed a lineer increase with increasing N-doses. Key words : Wheat, Nitrogen Doses, Fertilization