Alabalık (Oncorhynchus mykiss w.) karma yemlerine banı doğal ve sentetik pigment maddeleri ilavesinin et-deri rengi ve büyüme üzerine etkileri
- Tez No: 65774
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN HOŞSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, pigmentasyon, doğal ve sentetik, hunter L, spesifik büyüme oranı, yemden yararlanma, protein etkinlik oranı, Rainbow trout, pigmentation, natural and. synthetic, hunter L, as b, specific growth rate, feed conversion ratio, protein efficiency ratio
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
(iv) ÖZET ALABALIK {Oncorhynchus mykiss W.) KARMA YEMLERİNE BAZI DOĞAL VE SENTETİK PİGMENT İLAVESİNİN ET-DERİ RENGİ VE BÜYÜME ÜZERİNE ETKİLERİ DİLER, İbrahim Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Belgin HOŞSU Eylül 1997, 90 sayfa Alabalıkların deri ve etindeki arzu edilen pembe-kırmızı renk karotenoid grubu renk maddeleri tarafından sağlanmaktadır. Doğal ve sentetik renk maddelerinin et ve derideki birikimlerini karşılaştırmak amacıyle yapılan bu çalışma; 100 g.'lık alabalıklarda 6 grup halinde (30 ve 60 ppm.astaksantin İlaveli Al ve A2, 30 ve 60 ppm. kırmızı biber ilaveli Kİ ve K2, karides artık unu ilaveli Pl ve P2) ve 3 ay süresince düzenlenmiştir. Deneme gruplarında et ve derisinde görsel (Roche Renk Kartı), kimyasal (spektrofotometrik) fiziksel (Hunter L, a, b) ölçümler yapılmıştır. Araştırma sonucunda en iyi renklenme her 3 ölçüm tipinde de fileto ve deride A2 ve Al, en düşük KO grubunda elde edilmiştir. A2 ve Al'i sırasıyle K2, Kİ, P2 ve Pl grupları izlemiştir. Canlı ağırlık artışı ve yem değerlendirme katsayılarıda benzer şekilde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
(v) ABSTRACT THE EFFECTS of ADDING NATURAL and SYNTHETIC PIGMENTS TO DUCTS ON FLESH and SKIN COLORATION and GROWTH PROPERTIES of RAINBOW TROUTS {Oncorhynchm mykiss W.) DILER, Ibrahim Ph. D. In Aquaculture Eng. Supervisor: Doç. Dr. Belgin HOŞSU September 1997, 90 pages The desired pink to red colour in the skin and flesh of rainbow trout (Oncorhynchm mykiss) is provided by the pigment materials known as carotenoids.This study for determination, of the retention of the natural and synthetic earotenoid pigment sources in the fillet and the skin, the 3 months long study concerning with 6 grups. Visual (R.CC), chemical (spectrophotometric) and physical (Hunter L, a, b) measurements done on fillet and skin of fishes in this groups. The best colouring were determined in A2 and Al with all 3 measurement types while the lowest was in K0 group.K2, Kl, P2 and PI were followed A2 and Al.The obtained same of groups weight gain and feed conversion rate.