Kişniş (Coriandrum sativum l.) de sıra arası mesafesinin verim ve kaliteye olan etkisi
- Tez No: 65775
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kişniş, Coriandrum sativum L, Ekim sıklığı, Tohum verimi, Uçucu yağ, Coriander, Coriandrum sativum L, Row spacing, Seed yield, Essential oil
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
rv ÖZET KİSNİS(Corianrum sativum LY DE SIRA ARASİ MESAFESİNİN VERİM VE KALİTEYE OLAN ETKİSİ DEMİRCAN, Funda Yüksek Lisans Tekrarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ayhan CEYLAN Haziran 1997, 68 sayfa Ege Üniversitesi 2âraat Fakültesi Tarla Bitkileri Deneme Alanı'nda yürütülen bu çalışmada, kişniş (Coriandrum sativum L.)'de beş farklı ekim sıklığının (20, 30, 40, 50 ve 60 cm) verim ve kalite üzerine olan etkileri incelenmiştir. Deneme; Tek Faktörlü Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Sıra arası mesafesinin bitki boyu, dane verimi ve uçucu yağ verimi gibi özellikler üzerine önemli etkileri olduğu gözlenmiştir. En yüksek dane verimi (133.0 kg/da) ve uçucu yağ verimi (0.35 kg/da) 20 cm sıra arası mesafesinde ulaşılmıştır. Ekim sıklığının uçucu yağ oram üzerinde önemli bir etkisi görülmemiştir. Uçucu yağ oram %0.21-0.26 arasında varyasyon göstermiştir. Uçucu yağın en önemli bileşeni olan linalool oranının %88. 10-92. 79 arasında değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT ROW SPACINGS ON YIELD AND. QUALITY AT CORIANDER (Coriandrum sativum L.) DEMİRCAN, Funda MSc in Field Crops Department Supervisor; Prof. Dr. Ayhan CEYLAN June 1997, 68 pages This study aims to find out the effect of the different row spacings (20, 30, 40, 50 and 60 cm) the yield and quality characteristics of coriander. The field trial was conducted in the research area of faculty of Agricultural, Ege University in 1994-1995 growing season. The experiment was conducted according to randomize block experiments (four replications) design with one factor. It is observated that different row spacings had very important effect on value of plant height, seed yield, essential oil yield The highest seed yield (133.0 kg/da) and essential oil yield (0.35 kg/da) were obtained in 20 cm row spacing. Essential oil ratio was no affected by the different row spacings. So it was determined from 0.21% to 0.26%. The linalool, The main compenent of this composition, was determined from 88.10% to 92.79%.