Kuru incirlerde alfatoksin ve okratoksin-A oluşumunun bazı besin maddeleri ile ilişkileri üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 65776
  2. Yazar: BELGİN DERİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru incir, aflatoksin, okratoksin, mikotoksin, besin maddeleri, Dried fig, aflatoxin, ocratoxiii, mycotoxin, plant nutrients
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET KURU İNCİRLERDE AFLATOKSİN VE OKRATOKSİN- A OLUŞUMUNUN BAZI BESİN MADDELERİ İLE İLİŞKİLERİ ÜZERİ NDE ARAŞTIRMALAR DERİCİ, Belgin Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi, Prof.Dr.Uygun AKSOY Mart 1997, 40 Sayfa Kuru incir Ege Bölgesi tarım potansiyeli içinde önemli yeri olan bir türdür. Yüz yıllardan beri yetiştiriciliği yapılan Sarılop çeşidi, kuru meyve özellikleri yönünden tüm dünyada en üstün çeşit olarak bilinmektedir. Ancak son yıllarda ortaya çıkan aflatoksin sorunu ülkemiz dış satımında dar boğaz yaratmaktadır. Aflatoksin oluşumu ile ilgili birçok araştırma yürütülmüş olmasına rağmen henüz sorun tam olarak çözümlenememiştir. Aflatoksin oluşumunu etkileyen faktörler arasında bitki besin maddeleri de ilk sıralarda olmamakla birlikte yer almaktadır. Bu tezde; Kuru incir örneklerinde, bitki besin maddeleri analizleri yapılarak, aflatoksin ve Okratoksin-A oluşumunun besin maddeleri ile ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE RELATIONS BETWEEN THE FORMATION OF AFLATOXINS AND OCRATOXTN-A IN DRIED FIGS DERİCİ, Belgin Master of Science Thesis, Department of Horticulture Supervisor: Prof Dr.Uygun AKSOY MARCH 1997, 40 Pages Dried fig has a considerable part in agricultural potential of the Aegean Region. The cultivar, 'Sanlop', which has been grown up for ages, is known as the best variety all over the world. However, recently aflatoxin problem creates a crisis on Turkey's export. In spite of many researches on aflatoxin formation, the problem has not been solved yet. Plant nutrients also take part among the factors affecting the formation of aflatoxin but not in the first place. In this thesis, the relation between the formation of aflatoxins and ocratoxin-A and plant nutrients are examined in dried fig samples via plant nutrient analyses.