Gypsophila (gelin çiçeği) nin in vitro dürgün gelişimi ile dış koşullara transferi ve tutum oranını etkileyen faktörler üzerine araştırmalar
- Tez No: 65781
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÖZZAMBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gypsophila paniculata, mikro üretim, büyüme regülatörleri, vitrifikasyon, Gypsophila paniculata, micropropagation, growth regulators, vitrification
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Gypsophila paniculata“White Festival”ve“Pink Festival”'in in vitro sürgün kültüründe sürgün gelişimi üzerine sitokininlerin farklı konsantrasyonlarının etkileri ve in vivo koşullara transfer edilen fideciklerin tutum oranlan üzerine farklı ortamların etkileri incelenmiştir. Sürgünler, MS ortamı (kontrol ortamı) ve MS ortamına 0.5, 1.0, 2.0 mg/lt BAP veya 0.5, 1.0, 2.0 mg/lt kinetin ilave edilerek elde edilen ortamlarda kültüre alınmışlardır. Kullanılan sitokininlerden BAP sürgün çoğalması açısından 1.0-2.0 mg/lt konsantrasyonlarında en etkili olmuş, bununla beraber vitrifikasyonlu bitkilerin sayısı kinetin ve kontrol ortamıyla karşılaştırıldığında daha fazladır. Fideciklerin çoğu çoğalma ortamında köklenmişlerdir, aynı zamanda fideciklerin bir kısmıda köklenme ortamında (MS/2+1 mg/lt IAA) köklendirilmişlerdir. Köklü fidecikler kolayca konteynerlere transfer edilmişlerdir, fakat köksüz fidecikler kök oluşumu için IBA hormonuna batırılmışlardır. 1:1 torf-perlit karışımı ile in vivo koşullara transfer edilen fideciklerde %87'den fazla tutum oranı sağlanırken, perlit (%84.4) ve torf (%82.3) ile daha düşük tutum oranlan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of different concentrations of cytokinins on shoot development in in vitro shoot culture and different medias on survival rate of regenerated plantlets transferred in vivo condition of Gypsophila paniculata“White Festival”and“Pink Festival”were investigated. Shoots were cultured on MS medium (control medium) and supplemented with 0.5, 1.0, 2.0 mg/lt BAP or 0.5, 1.0, 2.0 mg/lt kinetin. Among cytokinins, BAP was the most effective in shoot multiplication at 1.0-2.0 mg/lt concentration, however vitrified plantlets increased compared with kinetin or control medium. Most of plantlets rooted on propagation medium, and also some plantlets were rooted on rooting medium (MS/2+1 mg/lt IAA). Rooted plantlets were transferred easily to the containers, but non-rooted plantlets were dipped in IBA for root formation. Survival rate of more than %87 of regenerated plantlets transferred in vivo condition, were resulted in mixture of torf and perlite (1:1), while perlite (%84.4) or torf (%82.3) gave lower survival rates.