Amanita mantar cinsinin Türkiye ve Bulgaristan'da dağılımı ve taksonomisine katkılar
Contributions to distribution and taxonomy of genus Amanita in Turkey and Bulgaria
  1. Tez No: 657828
  2. Yazar: MAHMUT YARAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATIRA TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Amanita, Lepidella, ITS, Filogeni, Spor Boyutları, Amanita, Lepidella, ITS, Phylogeny, Spore Dimensions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, sekiz Amanita mantar türünün morfolojik ve moleküler çalışmalarla tanımlanmaları yapılmış ve spor boyutlarındaki değişkenliklerin morfolojik bir tanımlama kriteri olup olamayacığı değerlendirilmiştir. Spor incelemeri esnasında, solüsyon etkisi de test edilmiştir. Moleküler tanımlama, transkripsiyonu yapılamayan bölge (ITS)'nin DNA dizi analizleri yapılarak gerçekleştirilmiştir. Spor boyutlarının ölçümünde ise farklı solüsyonlar (su, melzer ve potasyum hidroksit) kullanılmış ve sporların uzunluğu (L), genişliği (W) ve uzunluk/genişilik oranı (Q) ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen veriler, istatistiksel analizlere tabi tutulmuşlardır. Analizlere göre, spor uzunluğunda altcins x solüsyon interaksiyonu arasındaki ilişki önemli bulunmuş, en uzun spor ölçüsü 11.60 µm ile Amanita altcinsinde Melzer solüsyonunda gözlemlenmiştir. En kısa spor 9.63 µm ile Lepidella altcinsinde Melzer solüsyonunda kaydedilmiştir. Spor genişliğinde, altcins x solüsyon interaksiyonu arasındaki ilişki önemli bulunmuş, en geniş ölçüm 9.36 µm ile Amanita altcinsinde Melzer solüsyonunda, en düşük ise Lepidella altcinsinde Melzer solüsyonunda kaydedilmiştir. Amanita ve Lepidella altcinslerinin Q değeri açısından arasındaki farklılıklar istatisksel olarak önemli bulunmuş ve en yüksek değer Lepidella (1.31) altcinsinden elde edilmiştir. Türlerde, spor uzunluğu ölçümlerinde, en yüksek değer (12.21 µm) A. huijsmanii'de Melzer solüsyonunda, en düşük değer ise (8.65 µm) A. citrina'da yine Melzer solüsyonunda gözlemlenmiştir. Spor genişliğinde ölçülen en yüksek değer (11.35 µm) A. submembranacea'de Melzer solüsyonunda, en düşük değer A. ovoidea'da yine Melzer solüsyonunda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the description of 8 Amanita species by morphological and molecular studies was performed and it was evaluated whether the variations in spore sizes could be a morphological definition criterion. During the spore measurement, the solution effect was also tested. Molecular identification was carried out by performing DNA sequence analyzes of the Internal Transcribed Spacer (ITS). Different solutions (water, melzer and potassium hydroxide) were used to measure spore sizes and length (L), width (W) and length/width ratio (Q) of the spores were measured. The data obtained were subjected to statistical analysis. According to analyzes, relationship between subgenus x solution interaction was found to be significant in spore length and the longest spore measure was observed in the Melzer solution in Amanita subgenus with 11.60 µm. The shortest spore was recorded in Melzer solution with 9.63 µm in Lepidella subgenus. In spore width, the relationship between subgenus x solution interaction was found to be significant. The largest measurement was recorded in the Melzer solution in the Amanita subgenus and the lowest in the Melzer solution in Lepidella subgenus with 9.36 µm. Differences between Amanita and Lepidella subgenus in terms of Q value were found to be statistically significant and the highest value was obtained from Lepidella (1.31). In species, in spore length measurements, the highest value (12.21 µm) was observed in A. huijsmanii Melzer solution. The lowest value (8.65 µm) was observed in A. citrina again in Melzer solution. It was determined that the highest value measured in spore width (11.35 µm) was in Melzer solution in A. submembranacea and the lowest value was in Melzer solution in A. ovoidea.