Tercih edilen sınıf öğretmenlerinin tercih edilme sebepleri, eğitim öğretim uygulamaları ve öğretmenlik mesleği hakkındaki algıları
Perceptions of preferred class teachers about the preferred reasons, educational teaching practices and teaching profession
  1. Tez No: 657910
  2. Yazar: SAMİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleği, Sınıf Öğretmeni, Öğretmen Rolleri, Öğretmenliğin Önemi, Teaching Profession, Classroom Teacher, Teacher Roles, Importance of Teaching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, tercih edilen sınıf öğretmenlerinin; tercih edilme sebeplerini, eğitim öğretim uygulamalarını, kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik yaptığı çalışmaları ve öğretmenlik mesleği hakkındaki algılarını belirlemektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde görev yapan öğrencisi kura ile belirlenen 15 gönüllü öğretmen ve bu öğretmenlerin sınıfında öğrencisi olan 44 gönüllü veli oluşturmuştur. Çalışmada verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ve açık uçlu anket formu kullanılmıştır. Verilerin toplanma süreci, 10 ilkokulda üç ayda gerçekleşmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada tercih edilen sınıf öğretmenlerinin derslere planlı olarak girmeleri, etkinlik temelli ders işlemeleri, her öğrencisinin başarısını önemsemeleri, velilere ve öğrencilere ölçme değerlendirme sonuçları hakkında gerekli bildirimlerde bulunmaları, tecrübeli/yetkin olmaları, disiplinli olmaları, tercih edilme sebepleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda tercih edilen sınıf öğretmenlerinin, iletişim ve işbirliği becerilerinin çok iyi düzeyde olduğu, mesleğini ve öğrencilerini sevdiği, öğrencileriyle olumlu etkileşimde bulunduğu, fedakâr, çalışkan, şefkatli olmaları da tercih edilme sebepleri içerisinde yer almıştır. Tercih edilen sınıf öğretmenlerinin, derslerinde öğretim stratejisi, yöntem ve teknik boyutunda "sunuş yoluyla, buluş yoluyla ve araştırma yoluyla öğretim stratejilerini ve bu stratejilerle ilişkili yöntem ve teknikleri kullandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca tercih edilen sınıf öğretmenleri mesleki gelişimleri için kitap okudukları, hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katıldıkları, eğitim sitelerini takip ettikleri, meslektaşları ile bilgi alış verişinde bulunmaları araştırmanın bir başka sonucudur. Bununla birlikte tercih edilen sınıf öğretmenlerinin mesleği ile ilgili algılarını belirlemek amacıyla oluşturdukları metaforların; bireysel gelişimi destekleyen, yol gösterici, yenilikçi, bilgi kaynağı, fedakâr, şekillendirici, model olan yedi kavramsal kategoride toplandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the preferred classroom teachers; to determine the reasons for preference, educational practices, tests and teaching profession algorithms for personal and professional development. The research was carried out in the phenomenology design, one of the qualitative research methods. The study group of the study consisted of 15 volunteer teachers whose students were determined by lot and 44 volunteer parents who were students in the class of these teachers working in Onikişubat and Dulkadiroğlu districts of Kahramanmaraş province in the 2019-2020 academic year. A semi-structured interview form and an open-ended questionnaire form developed by the researcher were used to collect data in the study. The data collection process took place in 10 primary schools in three months. Content analysis was used to analyze the data obtained from the participants at the end of the interviews. In the study, it was concluded that the preferred classroom teachers attend classes in a planned way, teach activity-based lessons, care about the success of each student, make the necessary notifications to parents and students about the results of assessment, being experienced / competent, being disciplined, and being preferred. At the same time, the preferred classroom teachers have very good communication and cooperation skills, love their profession and students, interact positively with their students, and be altruistic, hardworking and compassionate. It was determined that the preferred classroom teachers used teaching strategies through presentation, discovery and research in terms of teaching strategy, method and technique, and the methods and techniques associated with these strategies. In addition, the preferred classroom teachers read books for their professional development, participate in in-service training activities, follow educational sites, and exchange information with their colleagues is another result of the research. However, the metaphors that preferred classroom teachers created in order to determine their perceptions about their profession; It is concluded that it is grouped under seven conceptual categories that support individual development, guide, innovative, source of information, altruistic, formative, and model.