Sözlü anlatım dersinde kısa filmler kullanmanın akademik başarı, motivasyon ve derse yönelik tutuma etkisi
The effect of using short films in the verbal lecture lessons on academic achievement, motivation and attitude towards lesson
- Tez No: 658007
- Danışmanlar: PROF. DR. A. HALİM ULAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kısa film, motivasyon, akademik başarı, sözlü anlatım dersi, Short films, motivation, academic success, verbal lecture lesson
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sözlü anlatım dersinde kısa filmler kullanmanın akademik başarı, motivasyon ve derse yönelik tutuma etkisini ve öğrencilerin uygulamalara ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi bilim dalında öğrenim gören 83 öğrencinin gönüllü katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada akademik başarı testi, başarı odaklı motivasyon ölçeği, derse karşı tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizi için bağımsız örneklemlerde t testi (Independent samples t test), bağımlı örneklemlerde t testi, Mann Whitney-U veya Wilcoxon Singed Ranks testleri kullanılmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla elde edilen nitel verilerin analizinde betimsel analizden faydalanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre öğrencilerin akademik düzeyleri ön-test puanları arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmazken motivasyon ve derse karşı tutumları ön-test puanları arasında düşük düzeyde anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğrencilerin akademik başarıları, motivasyonları ve derse yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin sözlü anlatım dersi sürecinde kısa filmlerden yararlanılmasına ilişkin olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma bulgularından hareketle sözlü anlatım dersinde kısa film kullanımının öğrencilerin akademik başarılarını, derse karşı tutumlarını ve motivasyonlarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmış olup; teknolojik gelişmelerin eğitim sürecine entegrasyonun gerçekleştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin derslerde kısa film ve video kullanılmasının dersi daha verimli geçirdiği görüşüne vurgu yaptıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal the effect of using short films in the verbal lecture lessons on academic achievement, motivation and attitude towards the lesson, and students' opinions about the applications. Method: In the study, quasi- experimental design, one of the quantitative research methods, was used. The research was conducted with the voluntary participation of 83 students studying at Atatürk University Kâzım Karabekir Education Faculty Department of Primary School Education in the second term of the 2017-2018 academic year. In the research, academic achievement test, achievement-oriented motivation scale, attitude towards lessons scale and semi-structured interview form were used. For the analysis of data obtained as a result of the research, independent samples t test (Independent samples t test), dependent samples t test, Mann Whitney-U or Wilcoxon Singed Ranks tests were used. Descriptive analysis was used in the analysis of qualitative data obtained through semi-structured interviews. Findings: According to the findings of the research, no significant difference was found between the academic levels pre-test scores of the students, while a low-level significant difference was found between the pre-test scores of motivation and attitudes towards the course. There was a statistically significant difference between the students' academic achievements, motivations and attitudes towards the course. In addition, it was determined that the students had positive opinions about the use of short films during the verbal lecture course. Result: Based on the findings of the research, it was concluded that the use of short films in the verbal lecture course positively affected the students' academic achievement, attitudes towards the lesson and motivation; it has been determined that technological developments should be integrated into the education process. It was observed that the students emphasized the view that using short films and videos in the lessons made the lesson more efficient.