Romantizm bağlamında sürrealizm ve duygu
Surrealism and emotion in the context of romanticism
  1. Tez No: 658032
  2. Yazar: AGIT UĞUR ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. DENİZ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Romantizm, Gerçeküstücülük, Psikoloji, Romanticism, Surrealism, Psychology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, sürrealist yaklaşımın romantik anlayışla ilişkisi bağlamında toplumsal olaylar ve dünya savaşlarının sanatçılar üzerindeki etkisi, psikolojinin sanat ile olan ilişkisi incelenmektedir. Günümüz dijital sanatı, popüler kültürdeki romantik ve gerçeküstücü üretimler ele alınmıştır. Çalışmanın Birinci Bölümü'nde Rönesans'tan başlayarak, XVIII. yüzyıla kadar fikirsel ve felsefi bakış açılarının çıkış dinamikleri incelenmiştir. Aydınlanma Hareketi, sanatta bireyin önem kazanması ve sanatçı kavramının oluşumu bağlamında, romantizm sanatı mercek altına alınmıştır. Yaşanılan fikirsel ve toplumsal devrimler sonucunda insanlığın değişime uğrayan dünya algısı, farklı uluslardaki sanatçıların üretimlerinde etkili olmuştur. Bu etkilerin sanatçılar tarafından teknik ve konu olarak nasıl yöntemler izlenerek eserlerinde kullanıldıkları araştırılmıştır. İkinci Bölüm 'de sürrealist sanatın oluşum sürecinde tarih, politika ve psikolojiden nasıl etkilendiği incelenmiştir. Psikanalizin keşfi ile psikologların sanatçılara olan yaklaşımları, sürrealist sanatçıların psikoloji ile olan ilişkisi, sanatçıların bu bağlamdaki üretimleri ve romantizmle olan bağlantıları ele alınmıştır. Üçüncü Bölüm 'de romantik unsurlar barından gerçeküstücü sanatın yaşayan temsilcileri ve üretimleri ele alınmıştır. Çağdaş dönem sürrealist sanatçıların tarihsel olaylara yaklaşımları ve günümüz sorunlarını ele alış biçimleri romantizm ve sürrealizm bağlamında örneklerle incelenmiştir. Dördüncü Bölüm 'de, günümüz endüstriyel kültür içerisinde yenilikçi yaklaşımlara gerçeküstücü ve romantik unsurlar baz alınarak irdelenmiştir. Geleneksel resim sanatının dijitalleşerek farklı sanat disiplinlerine olan etkisi, bilgisayar oyunları ve sinemanın endüstriyel kültüre olan bağıntıları örnekler üzerinden araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of social events and world wars on artists and the relationship between psychology and art in the context of the relationship between the art of surrealism and romanticism were examined in this study. Today's digital art, romantic and surreal productions in popular culture are also discussed. In the first chapter of this study, the emergence dynamics of intellectual and philosophical viewpoints have been studied starting with the Renaissance, until 19th century. The art of romance has been put under focus in the context of the enlightenment movement, the importance of the individual in art and the formation of the concept of being an artist. The perception of the world that has been changed as a result of the intellectual and social revolutions of humanity influenced the production of artists in different nations. It was researched how these effects were created by the artists, both technically and as a subject. In the second chapter, the effects of historical, political and psychological science in the formation process of surrealist art were examined. With the discovery of psychoanalysis, psychologists' approaches to artists, the relationship of surrealist artists with psychology, the products of artists in this context and their connections with romanticism were handled. In the third chapter, the living representatives of surrealistic art with romantic elements and their productions were discussed. The approaches of contemporary surrealist artists to historical events and their treatment towards today's problems were analysed with examples in the context of romanticism and surrealism. In the final chapter, innovative approaches in today's industrial culture, on surrealistic and romantic elements were taken basis in this research. The effects of the digitized traditional painting art on different art disciplines, the connections of computer games and cinema to industrial culture were analysed through examples.