Yapı çeliğinden imal edilen çok katlı/ çok açıklıklı çerçevelerin taşıma gücü yöntemi (DIN 4114, Ri 10.2) ile hesaplanması ve ekonomik açıdan irdelenmesi
  1. Tez No: 65811
  2. Yazar: GÖKHAN KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıma Gücü, İkinci Mertebe Teorisi, matris deplasman metodu, (D-metodu, Plastic Method, Secondary Effects, matrix desplacement method, co- method
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET YAPI ÇELİ?İNDEN İMAL EDİLEN ÇOK KATLI ÇOK AÇHOJKLI ÇERÇEVELERİN DİN 4114, Rî 10.2'DA TANIMLANAN YÖNTEMLE HESAPLANMASI ve İNCELENMESİ KARAHAN, Gökhan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Hikmet Aydın Mart 1997 Bu tez DİN 4114 Ri.10.2 altında tarif edilen yöntemde kullanılması için, düzlemsel çerçevelerin eleman uç tesirlerini hesaplayan bir bilgisayar programı yazılması ve bu program dahilinde «-yönteminde kullanılan uç tesirleri de hesaplayarak, iki farklı değer ile çerçeveleri projelendirmek ve bulunan sistemlerin ağırlık farklarını belirleyerek maliyet karşılaştırması yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Bilgisayar programında matris deplasman metodu algoritması kullanılmış ve bu algoritma DİN 4114 Ri.l0.2'de belirtilen yöntemde istenilen ikinci mertebe değerlerini vermesi için düzenlenmiştir. DİN 41 14 Ri. 10.2 ve co-yöntemi dışında, iki temel çerçevenin plastik yöntemle de projelendirilmesi yapılmış, yöntemler arasındaki uygulama kolaylıkları tartışılmış ve ekonomik yönden değerlendirilmiştir. Çerçevelerin toplam ağırlık değerleri grafiklerde gösterilmiş ve maliyetlerinin arasındaki farkı açıklayan yorumlar sunulmuştur. Standart profillerin dışında bazı ara profiller tanımlanarak, bu profiller için de ağırlık karşılaştırmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT COMMUTATION AND ECONOMIC ANALYSIS OF THE MULTI-SPAN / MULTI-FLOOR STEEL FRAMES BY THE METHOD DEFINED IN DIN 4114 Ri 10.2 KARA HAN, Gökhan Master of Science Thesis, Civil Engineering Department Supervised by, Prof. Dr. Hikmet Aydm March 1997 This thesis has prepared to write a computer programme, to calculate the member end actions of plane frames used in the method specified in DIN 41 14 Ri. 10.2 and to compute the end actions used in w-method to design the frames by both method and to define the weight variances of the structures for price comparisons Matrix displacement methods algorithm was used in computer programming and this method has been modified in order to determine the second order values as requested by the method of DIN 41 14 Ri. 10.2. Apart from DIN 41 14 Ri. 10.2 and ©-methods, two basic frames have also been designed by plastic method, the application easinesses are discussed and considered in economical sense. The total weight of the frames are presented in the charts and the comments for price differences are hereby submitted. Further the standard steel profiles, some intermediate profiles are determined and weight comparisons for them have also been carried out.