Geri Dön

2010-2020 yıllarında Türkiye'de siyasal olanın ortaya çıkması

Emerge of political between 2010-2020 in Turkey

  1. Tez No: 658158
  2. Yazar: BARBAROS KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NOHUTÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301

Özet

Bu çalışmanın ana amacı 2010 ve 2020 yılları arasında, Türk Siyasal Hayatı'nda yer alan gelişmeleri post-temelci bir paradigma üzerinden değerlendirerek popülizmin yükselişi ile doğru orantılı olarak 'siyasal olanın' ortaya çıkışını konu almaktır. Bu zaman aralığının seçilmesinde en önemli faktör 2007 ve 2010 referandumları sonucunda 'toplum' ve 'toplumsal alan' arasında mesafenin ya da ontolojik farkın ortaya çıkmasıdır. Bu mesafenin ya da farkın kapatılmaya çalışılması hegemonik siyasal aktörler ve söylemler arasındaki mücadelenin ana hedefini oluştururken, mücadelenin meşruiyet zemininin toplumsal alana kaymasını beraberinde getirmiştir. Bu nedenle toplumu belirleyen ve tanımlayan bir devlet ve siyaset geleneğinden, toplumsal alana içkin olan antagonizmlar ve eklemlenmeler etrafında şekillenen bir toplum anlayışına ve devlet sistemine geçildiği görülmektedir. Bu açıdan hem AK Parti'nin hem de CHP'nin söylem ve stratejileri metafizik ilkeler üzerinde yükselen bir toplum modelinden kaynaklanmadığı gibi, aşkın bir toplum hedefine de yönelmediği dikkat çekmektedir. Bu durum Türkiye'de toplumun zeminini metafizik temellerden ziyade, toplumsal alandaki öğelerin olumsal olarak biraraya gelerek oluşturdukları bir eşdeğerlik zincirinin teşkil ettiğini göstermektedir. Bu eşdeğerlik zinciri popülist kimlikler ve boş gösterenler yolu ile temsil edildiğinden, ele alınan dönemin siyasal karakterinin gösterilmesinde ve incelenmesinde oldukça zengin bir malzeme sunmaktadır. Ayrıca temellerini radikal olumsallığın teşkil etmesinden dolayı, popülist kimlikler toplumsal alandaki çoğulculuğun ve demokrasinin zorunlu koşulu olarak değerlendirmek gerekir. Bu açıdan, eksikleri olmakla birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi popülist mantığın kurumsallaşmasına olanak tanımakta, siyasal olanı toplumsal alana indirgeyerek, demokrasinin zorunlu koşullarının zeminini oluşturmaktadır. Bu argümanların hem ileri sürülmesinde hem de gerekçelendirilmesinde Türkiye'de siyasal aktörlerin kimliklerinde, kullandıkları söylemlerde ve siyaset tarzlarında meydana gelen değişimler, kendi içlerinde gerçekleşen bölünmeler ve ittfaklar incelenecektir. Türkiye'de modern kategorilerin zemininin gittikçe muğlaklaşması, yaşanan gelişmeleri modern siyasal teorilerin temelci ve indirgemeci yöntemleri aracılığı ile incelemeyi ve açıklamayı oldukça zorlaştırmaktadır. Bu nedenle çalışma, 2011-2020 arası süreci post-temelci bir perspektiften, Laclau ve Mouffe'un söylem teorisi aracılığı ile incelemektedir.

Özet (Çeviri)

The main purpose of this study is to discuss the emergence of the“political”arising from the rise of populism by evaluating the developments in Turkish Political Life between 2010 and 2020 through a post-foundational paradigm. The most important factor in the choice of time line is the emergence of the ontological difference or distance between 'society' and 'social space' as a result of the 2007 and 2010 referendums. The effort to close this distance or difference embodies the main goal of the struggle between hegemonic political actors and discourses, therefore the legitimate ground of the struggle has shifted to the social field. For this reason, it is observed that there has been a transition to a concept of society and a state system that is shaped around antagonisms and articulations inherent in the social sphere from a state and political tradition that determines and defines society. In this respect, it is noteworthy that the discourses and strategies of both the AK Party and the CHP do not originate from a society model based on metaphysical principles, nor do they aim to achieve a transcendent society. This case signifies that the foundation of society in Turkey is constituted by chain of equivalence formed by the contingent combination of elements in the social field, rather than metaphysical basis. Due to the fact that the chain of equivalency is represented by populist identities and empty signifiers it provides us a substantial amount of materials to investigate and exhibit the political character of the period under discussion. Beside, having radical contingency in their foundations, populist identities, are imperative conditions for pluralism and democracy in the social sphere. In this respect, it could be asserted that the presidential government system, although it has it's own deficiencies, enables the institutionalization of the populist logic and offers the necessary conditions of democracy by reducing the political to the social sphere. Changes occurring in the identities, discourses and political styles of the political actors in Turkey along with their separations and their alliances, will be taken into account as data points, while both justifying and claiming these arguments. The fact the base of the modern categories in Turkey is becoming increasingly blurred makes it very difficult to examine and explain the developments through the foundational and reductionist methods of modern political theories. With this respect, the study examines the period between 2011-2020 from a post-foundational perspective, through Laclau and Mouffe's discourse theory.

Benzer Tezler

  1. Siyasal iletişimde şarkı kullanımı: 2019 yerel seçimlerinde AK Parti örneği

    The use of songs in political communication: The case of AK Parti in 2019 local elections

    HAKAN SİPAHİOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    İletişim BilimleriGalatasaray Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN GÜVENLİ

  2. Suriyeli göçmenler bağlamında Türkiye'nin göç politikalarının değerlendirilmesi; Batman örneği

    Evaluation of Turkey's migration policy in the context of Syrian immigrants; Batman example

    ŞEYHMUS YAMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Siyasal BilimlerBatman Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜL KANBAK

  3. Uluslararası politikada bir pazarlık unsuru olarak göç: Suriyeli göçmenler konusunda Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkileri (2010-2020)

    Migration as a bargaining factor in international policy: Relations with the European Union and Turkey on Syrian migrants (2010-2020)

    SELİN BAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Siyasal Bilimlerİstanbul Rumeli Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA KIVILCIM

  4. Türkiye'de 1 Mayısların düzenlenmesi ve yönetilmesi

    The organization and governance of May days in Turkey / L'organisation et l'administration des 1er Mai en Turquie

    ERHAN ÖZŞEKER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Siyasal BilimlerGalatasaray Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİROL CAYMAZ

  5. Ak Parti döneminde liberal kurumsalcı yaklaşımı çerçevesinde İran-Türkiye ekonomik ilişkileri (2010-2020)

    Iran-Turkey economic relations within the framework of the liberal institutionalism approach during the AK Party era (2010-2020)

    MOHAMMAD MEHDI SHIRAZI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    EkonomiSakarya Üniversitesi

    Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HATİCE RUMEYSA DURSUN