Suriyeli göçmenler bağlamında Türkiye'nin göç politikalarının değerlendirilmesi; Batman örneği
Evaluation of Turkey's migration policy in the context of Syrian immigrants; Batman example
- Tez No: 710198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜL KANBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen Politikaları, Göçmen, Suriye, Migration, Migration Policies, Immigrant, Refugee, Syria
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Uzun bir geçmişe sahip olan göç olgusu zaman içinde farklı nedenler ve boyutlar kazanmıştır. Çağımızda göç kavramı hem hızla artan boyutları hem de küreselleşmesi sayesinde ülkelerin iç ve dış politikalarının önemli bir belirleyicisi olmuştur. Göçlerin yönetilmesi dair yürütülen politikalar, alınan kararlar, uygulanan kısıtlamalar, göçmenlerin göç etmeden önce, göç esnasında ve sonrasında yaşadıkları uyum sorunları dikkate alınması gereken önemli konuların başında gelmektedir. Yakın geçmişte ülkelerde yaşanan savaşlar, iç çatışmalar ve ekonomik krizler kitlesel göçün artmasının temel nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Bununla birlikte küreselleşmenin etkisiyle iletişim ve ulaşım alanında yaşanan gelişmeler de göçün kolaylaşmasını sağlamıştır. Dolayısıyla hem itici hem de çekici faktörlerin bir araya gelmesi göç hacminde ciddi bir artışa neden olmuştur. 2010 yılı Aralık Ayında Tunus'ta ilk kıvılcımları görülen daha sonraları tüm Ortadoğu'yu etkisi altına alıp iç savaşlar ile birlikte birçok yönetimi deviren Arap Baharının son halkası şüphesiz Suriye olmuştur. İç savaşın en şiddetli yıllarında ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sığındığı ülkelerden biri de 911 kilometre sınırı ile komşu olan Türkiye olmuştur. Sığınmacılara yönelik açık kapı politikası izlemiş olan Türkiye, göç başladıktan sonra değiştirdiği göçmen politikaları ile hemen hemen her ilde Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu çalışma, Suriye'den göç ederek Batman'a yerleşen sığınmacıların Türkiye'nin uyguladığı göçmen politikaları hakkındaki değerlendirmelerini içermektedir. 12 araştırma sorusu ile genel ve demografik bilgiler üzerinden yürütülen çalışmanın sonucuna göre Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacıların, Türkiye'nin uyguladığı göçmen politikalarından genel olarak memnun oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon migration with a long past has gained different reasons and dimensions within the passing years. In this century, the concept of migration has become the one of the most significant determiners of the countries' internal and external policies due to both its rapidly increasing dimensions and globalization. The policies conducted in order to manage migrations, the decisions made, restrictions applications, adaptation problems of immigrants before, during and after migration come first among the important issues that should be considered. In recent years, the wars fought and civil wars and economic crises experienced in the countries have been the basic reasons of increase in mass migration. However, because of effect of globalization, developments lived in the field of communication and transportation have made the migration become easier. Therefore, the combination of both pushing and attractive factors has caused a serious increase in the volume of migration. It is no doubt that Syria became the last ring of Arab Spring overthrowing several governments after the civil wars, whose first sparks were seen in Tunisia in December 2010, took all Middle East under their effect. During the most violent years of the civil war, Turkey, neighbouring Syria with a border of 911 km, has become one of the countries where Syrians, being obliged to leave their home town, took refuge. Turkey, which followed“open door policy”for the refugees, hospitalize Syrian refugees in nearly all her towns with migration policies she changed after migration started. This study includes the evaluations about the migration policies Turkey applied refugees who settled in Batman from Syria. According to the result of the study carried out over 12 survey questions and general and demographical information, the refugees having taken refuge in Turkey are in general pleased with the migration policies applied by Turkey.