Ana ürün patates genotiplerinde PATH analizi ile verim ve verim komponentleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
- Tez No: 65819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÇAYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, Korelasyon, Path Analizi, Verim, Verim Komponentleri, Potatoes, Correlation, Path Analysis, Yield, Yield Components
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 22
Özet
IV ÖZET ANA ÜRÜN PATATES GENOTİPLERİNDE PATH ANALİZİ İLE VERİM VE VERİM KOMPONENTLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ ARDIÇ, Fatma Mutlu Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç.Dr. Önder Çaylak Eylül 1997, 15 sayfa Korelasyon ve Path Analizi uygulamak amacıyla yapılan bu çalışmada; Resy, Granola, 81028/1, Yayla Kızı ve Sultan gibi 5 patates genotipiyle 1995 yılında Menemen'de yürütülen verim denemesinden elde edilen Bitki Boyu (cm), Olum Süresi (gün), Bitki Başına Yumru Sayısı (adet/bitki), Tek Yumru Ağırlığı (gr), Bitki Başına Yumru Verimi (kg/da), Dekara Verim (kg/da), Nişasta Miktarı (%) ve Kuru Madde Miktarları (%) kullanılmıştır. Korelasyon katsayıları ve Path katsayıları elde edilmiştir. Verim ile tek yumru ağırlığı, bitki başına yumru sayısı ve bitki başına yumru verimi arasında olumlu ilişkiler bulunmuştur. Patateste verim üzerine doğrudan ve olumlu etkili olarak Bitki Başına Yumru Sayısı, Bitki Başına Yumru Verimi, Tek Yumru Ağırlığı seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE RELATIONSHIPS BETWEEN YIELD AND YIELD COMPONENTS BY THE PATH ANALYSIS IN MAIN CROP POTATO GENOTYPES ARDIÇ, Fatma Mutlu Msc in Agriculture Eng. Supervisor; Doç. Dr. Önder Çaylak September 1997, 15 page In this study, the plot yields and yield components of 5 potato genotypes such as: Resy, Granola, 81028/1, Yayla Kızı and Sultan ground in a yield trial conducted at Menemen in 1995 were used in order to estimate the relationships between them by simple correlation and path analysis. The simple correlations of yield with single tuber weight, plant tuber weight and number of tubers per plant were found significant. These there traits were also found to have positive direckt effects on yield.