Ana ürün patates genotiplerinde verim ve verim komponentleri korelatif ilişkiler
  1. Tez No: 77457
  2. Yazar: AYFER TUNALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÇAYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, korelatif ilişkiler, verim, verim komponentleri, Potato, correlative relationships, tuber yield, tuber yield components
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
V ÖZET ANA ÜRÜN PATATES GENOTİPLERİNDE VERİM VE VERİM KOMPONENTLERİ ARASINDAKİ KORELATİF İLİŞKİLER TUNALI, Ayfer Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Önder Çaylak Şubat 1998, 29 sayfa Bu çalışmada, Menemen dikim yerinde ve ana ürün koşullarında yetiştirilen 20 patates genotipine ait bazı özelliklerin ortalamaları kullanılarak patates verim islahı için seleksiyon kriterlerini belirlemek amacıyla korelasyon ve path analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, dekara yumru verimi ile toplam yumru ağırlığı ve bitki başına yumru verimi en yüksek ve olumlu korelasyon katsayıları vermişlerdir. Uygulanan path analizinde de dekara yumru verimi ile tek yumru ağırlığı ve bitki başına yumru sayısı arasındaki doğrudan etkilerin pozitif ve önemli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT CORRELATIVE RELATIONSHIPS BETWEEN THE TUBER YIELD AND YIELD COMPONENTS IN POTATO GENOTYPES GROWN AS MAIN CROP TUNALI, Ayfer Msc. in Agriculture Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. önder ÇAYLAK February 1988, 29 pages This study was carried out under Menemen main crop planting conditions. The material consisted of 20 potato genotypes. The means of tuber yield and its components were analyzed by using correlation and path analyse in order to determine the selection criterion in a potato yield breeding program. Result of the study showed that the tuber yield per acre had the highest positive significant correlations with total tuber number and single plant tuber yield, which had also the highest positive direct effect on tuber yield per acre based on path analysis.