Bazı patates genotiplerinde verim komponentleri, verim ve kalite arasındaki ilişkiler
Relationsships between the tuber yield components, yield and quality in some potato genotypes
- Tez No: 85529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÇAYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, korelasyon, path analizi, verim ve verim komponentleri, Potato, Correlation, Path Analysis, Yield, Yield Component
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET BAZI PATATES GENOTİPLERİNDE VERİM KOMPONENTLERİ, VERİM VE KALİTE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÇETİNKAYA, Ülker Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Önder Çaylak Şubat 1999, 33 sayfa Bu çalışmada, Menemen dikim yerinde ve ana ürün koşullarında yetiştirilen 5 patates genotipine ait bazı özelliklerin ortalamaları kullanılarak korelasyon ve path analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, dekara yumru verimi ile bitki başına yumru verimi ve bitki başına yumru sayısı en yüksek ve olumlu korelasyon katsayılarını vermiştir. Uygulanan path analizinde de dekara yumru verimi ile tek yumru ağırlığı, bitki başına yumru sayısı ve bitkide yaprak eni ile arasındaki doğrudan etkilerin pozitif ve önemli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT RELATIONSSHİPS BETWEEN THE TUBER YIELD COMPONENTS, YIELD AND QUALITY IN SOME POTATO GENOTYPES ÇETİNKAYA, Ülker Msc. in Agriculture Eng. Supervisor: Assoc. Doç. Dr. Önder ÇAYLAK FEBRUARY 1999, 33 pages This study was carried out under Menemen main crop planting conditions. The material consist of 5 potato genotypes. The means of tuber yield and its components were analyzed by using correlation and path analysis in order to determine suitable relationship usable in a potato breeding program. Result of the study showed that the tuber yield dec had the highest positive significant correlations with the number of tubers per plant and single plant tuber yield; had the highest positive direct effect on tuber yield dec.