Yoksullukla mücadelede vatandaşlık geliri (Asgari gelir)
Citizenship income in fight against poverty (Basic income)
  1. Tez No: 658206
  2. Yazar: FEYYAZ KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım, Vatandaşlık Geliri, Social State, Social Work, Social Aid, Citizenship Income
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sosyal devlet ilkesinin temelini oluşturan sosyal yardımlar, yoksullukla mücadelenin önemli enstrümanlarından birisidir. 20'nci yüzyıldan itibaren yoksullukla mücadele sadece az gelişmiş ülkelerin gündemi olmaktan çıkmış, gelişmiş ülkelerin de bu anlamda faaliyetleri gereklilik arz etmektedir. Bu bağlamda geliştirilen yöntemler, uygulamalardan elde edilen geribildirimlere bağlı olarak sürekli revize edilerek en uygun yöntem bulunmaya çalışılmıştır. Avrupa Birliği bu anlamda ortak bir tavır ortaya koymuş ve üye ülkelerin hemen hepsinde –Yunanistan hariç- vatandaşlık geliri uygulamaya sokulmuştur. Türkiye'de nakdi yardımlar kullan-öde mantığında (ihtiyaç sahibi yararlandıktan sonra devlet tarafından ödenen yardımlar) düzenlenmiş ve sağlık, eğitim, yaşlılık ödenekleri gibi başlıklarla devam ettirilmektedir. Araştırmada, tek merkezli olarak hayata geçirilecek olan bir vatandaşlık geliri uygulaması önerilmektedir. Bu araştırmada, Türkiye'de vatandaşlık gelirinin bir yoksullukla mücadele enstrümanı olarak kullanılmasının hangi şartlarda olabileceğinin araştırılması amaçlanmıştır. Vatandaşlık gelirinin yoksullukla mücadeledeki önemi aynı zamanda bu araştırmanın da önemini ortaya koymaktadır. Yapılan çalışma neticesinde, vatandaşlık gelirinin yoksullukla mücadelede etkin bir enstrüman olarak kullanılabileceği, bunun da tek çatı altında toplanacak olan bir yönetsel yapının oluşturulması ve kaynakların yeniden gözden geçirilmesiyle mümkün olacağı görülmüştür. Öte yandan, vatandaşlık geliri uygulamasının tüm siyasi kaygılardan ari tutularak tamamen yoksullukla mücadele odaklı bir kurum haline getirilmesi de katılımı güçlendireceği gibi şeffaflık ilkesinin çalıştırılmasına da büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Social assistance, which forms the basis of the social state principle, has been used for a long time, against poverty. Since the 20th century, fighting against poverty has not only been the agenda of underdeveloped countries, and the activities of developed countries have been necessary in this sense. The methods developed in this context are constantly revised depending on the feedback obtained from the applications, and the most appropriate method is tried to be found. In this sense, the European Union has shown a common attitude and citizenship income has been implemented in almost all member countries - except Greece. Depending on the countries, citizenship income, which is applied for a certain period of time in some part, is a social assistance application that is generally given in cash to citizens who meet the criteria determined by considering the poverty threshold, in monthly periods. Turkey in cash benefits in pay-per-use logic (aid paid by the state after the benefit of the needy) and arranged health, education is continued with titles such as old-age allowances. In the research, a citizenship income application that will be implemented in a single center is suggested. In this study, the use of citizenship as an instrument to fight poverty income in Turkey was investigated under which conditions will be. The importance of citizenship income in combating poverty also reveals the importance of this research. As a result of the study, it has been seen that citizenship income can be used as an effective instrument in combating poverty, and this will be possible by creating an administrative structure that will be gathered under a single roof and reviewing the resources. On the other hand, turning the application of citizenship income into an institution focused on combating poverty by keeping it free from all political concerns will strengthen participation and make a great contribution to the implementation of the transparency principle.