Yoksullukla mücadelede sosyal yardımların rolü: Türkiye için bir değerlendirme
The role of social assistance in reducing poverty: An evaluation for Turkey
  1. Tez No: 949495
  2. Yazar: MEHMET RIDVAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA TEKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, sosyal yardımlar, sosyal politika, kamu yönetimi, yoksullukla mücadele, Poverty, social aid, social policy, public administration, fighting poverty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yoksulluk tüm dünyada mücadele edilmesi ve çözüm üretilmesi gereken, üretilen çözümlerin de gelir adaletini bozmayacak, vatandaşı üretimden uzaklaştırmayacak ve yardımların adilane dağıtımı noktasında da hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu mücadele yapılırken tabi ki öncelikle yoksulluk kavramının tanımlanması ve tanımlanan kavramlar üzerinden de mücadele noktasında politikalar üretilmesi gerekmektedir. Yoksulluk tek bir tanımı olan yalın bir kavramdan ziyade çok boyutlu bir kavramdır. Tanımı yapılacak ülkenin coğrafi, sosyal ve kültürel durumu, gelişmişlik düzeyi, eğitim yapısı gibi birçok etkene göre değişebildiği gibi; yaşanılan dönemin şartlarına göre de farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple de yoksulluk ile mücadele edilebilmesi için öncelikle kavramın mücadele edilecek yerdeki haliyle tanımının yapılması gerekmektedir. Yoksullukla mücadelede literatürde ve uygulamada birçok politika vardır. Ancak bu politikaların hangisinin mücadeleye en çok katkı sağlayacağı noktasında yine yoksulluğunun oluştuğu yerin koşulları belirleyici faktör durumundadır. Nitekim yoksullukla mücadelede doğru yöntem belirlenemez ise yoksulluk daha da derinleşmekte ve çözümünden ziyade daha içinden çıkılamaz bir hal almaktadır. Yoksullukla mücadelede her ne kadar karşılıklı yardımlar ya da iş edindirme, iş kurma, işi devam ettirme destekleri olsa da bunun yanında karşılıksız ayni ve nakdi yardımlar da çokça yapılmaktadır. Burada ortaya başka bir sorun çıkmaktadır. Bunlardan en önemlisi karşılıksız yardım alan kişinin iş gücünden ve üretimden uzaklaşması ve aza tamah ederek geçimini kıt kanaat de olsa sosyal yardımlarla geçirmeye alışmasıdır. Bu tür sonuçların ortaya çıkması ihtimaline karşı sosyal yardımlarda ölçülü, kontrollü ve sistemli bir uygulamaya ihtiyaç vardır. Sosyal yardımların hem sürdürülebilir hem de kısa vadeli çözümler üretmekten ziyade uzun vadede sorunu ortadan kaldıracak şekilde planlanmasının yanında, yoksullukla mücadele politikaları da hem popülizmden uzak hem de kalıcı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Poverty is an issue that needs to be fought against and solved all over the world, and that needs to be meticulously addressed in terms of solutions that will not disrupt income justice, will not alienate citizens from production, and will ensure that aid is distributed fairly. Of course, while fighting this battle, the concept of poverty must first be defined and policies must be produced based on the defined concepts. Poverty is a multidimensional concept rather than a simple concept with a single definition. It can vary according to many factors such as the geographical, social and cultural situation of the country to be defined, the level of development, and the educational structure; and it can also vary according to the conditions of the period in which it is lived. For this reason, in order to combat poverty, the concept must first be defined in the place where it will be combated. There are many policies in the literature and in practice in the fight against poverty. However, the conditions of the place where poverty occurs are the determining factor in which of these policies will contribute the most to the fight. Indeed, if the right method cannot be determined in the fight against poverty, poverty deepens even more and becomes more inextricable rather than being solved. Although there are mutual aids or support for employment, starting a business, and continuing a business in the fight against poverty, there are also many non-reciprocal aids in kind and in cash. Another problem arises here. The most important of these is that the person receiving non-reciprocal aid becomes distant from the workforce and production, and gets used to living off social aid, even if it is meager, by greedy for less. In case such results occur, there is a need for a measured, controlled and systematic application in social aid. In addition to planning social aids that are both sustainable and will eliminate the problem in the long term rather than producing short-term solutions, policies to combat poverty should be both far from populism and permanent.