Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersine yönelik tutumlarının incelenmesi
The investigation of classroom teachers' attitudes on the physical education and game course
  1. Tez No: 658246
  2. Yazar: AYLİN TÜMKAYA YENMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Tutum, Tutum Çeşitleri, Beden Eğitimi, Beden Eğitimi ve Oyun, Classroom Teacher, Attitude, Types of Attitude, Physical Education, Physical Education and Game
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersine ilişkin tutumlarının cinsiyetlerine, yaşlarına, kıdemlerine, mezun oldukları bölüme, okullarında spor salonu ve ekipmanları bulunma ile aktif spor yaşamları olma durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmanın evrenini, Sivas ilindeki sınıf öğretmenleri; örneklemini 2019-2020 eğitimöğretim yılında, Sivas merkez ilçeye bağlı resmi okullarda görev yapmakta olan 328 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 8 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”ile Hazar ve Demir (2018) tarafından geliştirilen 19 maddelik“Oyun ve Fiziksel Etkinlikler Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizindeIBM SPSS 25 Paket programı kullanılarak değişkenlerin yüzde (%), frekans, ortalama ve standart sapma değerler açısından tanımlayıcı istatistikleri yapılmıştır. Değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediklerini tespit etmek amacıyla Kolmogorov Smirnov testi uygulanmış ve verilerin normal dağıldığı tespit edilmiştir. Buradan hareketle değişkenler arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla ikili karşılaştırmalarda bağımsız gruplar t testi ile üç ve üzeri değişkenlerin karşılaştırılmalarında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada, daha önce ya da hâlihazırda aktif lisanslı olarak spor yapan/yapmış öğretmenlerin beden eğitimi ve oyun dersine yönelik tutumlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined whether the attitudes of classroom teachers towards physical education and game lessons differ according to their gender, age, seniority, department they graduated from, having a gym and equipment in their schools and their activesports life. There search is descriptive in scanning model. The universe of the research, classroom teachers in Sivas province; The sample consists of 328 classroom teachers working in official schools in Sivas central district in the 2019-2020 academic year.“Personal Information Form”with 8 items and“Attitude Scalefor Play and Physical Activities Lesson”with 19 items developed by Hazar and Demir (2018) were used as data collection tools. In the analysis of the data, descriptive statistics were made in terms of variables percentage (%), frequency, mean and Standard deviation values using IBM SPSS 25 Package programme. The Kolmogorov Smirnov test was applied to determine whether the variables showed normal distribution and it was determined that the data were distributed normally. Thus, in order to determine the differences between variables, independent groups t test in paired comparisons and one-way analysis of variance (ANOVA) tests were used in comparing three and more variables. On the other hand, independent groups t test and one-way analysis of variance (ANOVA) tests were used to determine the differences between variables. In the study, it was found that the attitudes of the teachers who previously or are currently actively engaged / done sports as licensed towards physical education and game lessons are high.