Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi
An analysis of elementary school teachers' attitudes towards physical education and game course
  1. Tez No: 544228
  2. Yazar: ALİ ÇILDIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE KUŞDEMİR KAYIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve oyun dersi, beden eğitimi ve oyun dersine yönelik tutum, sınıf öğretmenleri, Physical education and game course, attitude towards physical education and game course, elementary school teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersine ilişkin tutumlarının cinsiyetlerine, kıdemlerine, okuttukları sınıf düzeylerine göre, okullarında spor salonu olma ve konuyla ilgili hizmet içi eğitim alma durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma betimsel nitelikte olup, karma modele göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Gaziantep ilindeki sınıf öğretmenleri; örneklemini 2018-2019 akademik yılının güz yarıyılında, Gaziantep'in merkez ilçeleri olan Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli İlçe Milli Eğitim müdürlüklerine bağlı 16 resmi okulda görev yapmakta olan 350 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak, araştırmacılar tarafından düzenlenen,“Beden Eğitimi ve Oyun Dersine İlişkin Tutum Ölçeği”ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Beşli Likert türünde bir ölçek olan Beden Eğitimi ve Oyun Dersine İlişkin Tutum Ölçeği, dört faktörlü bir yapıya sahip olup, toplam 30 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı .84 olarak belirlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde, öğretmenlere derse ilişkin düşünceleri, dersin öğrenciler üzerindeki etkileri, derste nelere dikkat ettikleri ve bu dersin sınıf öğretmenleri tarafından işlenmesi konusundaki görüşleri sorulmuştur. Görüşmeler, örneklem grubundan seçilen 8'i erkek 8'i kadın olmak üzere 16 sınıf öğretmeni ile gerçekleşmiştir. Tutum ölçeğinden elde edilen veriler, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi ile test edilirken; görüşme verilerinin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersine ilişkin tutumlarının cinsiyetlerine (t= .806, p>.05), kıdemlerine [(F(4, 345)=1.510, p>.05], okuttukları sınıf düzeylerine göre [(F(3, 346)=1.669, p>.05], okullarında spor salonu olma (t= -.006, p>.05) ve konuyla ilgili hizmet içi eğitim alma durumlarına göre (t= -1.768, p>.05) anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Öğretmenler, öğrencilerin beden eğitimi ve oyun dersiyle fazla enerjilerini atarak rahatladıklarını, bu dersin öğrencilerde yardımlaşma, işbirliği, paylaşma ve özgüven gibi duyguları geliştiğini, bu ders ile öğrencilerin zihinsel, fiziksel ve sosyal yönden geliştiğini, öğrencilerin bu ders ile okula ve okulun sosyal çevresine daha kolay uyum sağladığını, ancak bu dersin işlenmesi için güvenli bir ortamın olmadığını, materyal eksikliğinin yaşandığını, kendilerinin yetersiz kaldığını alanında uzman öğretmenler tarafından bu dersin verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Elementary school teachers' attitudes towards physical education and came course were studied in the research. Moreover, whether elementary school teachers' attitudes regarding physical education and game course differ according to their gender, professional seniority, grade levels they teach, presence of a gym at their schools and attendance to in-service education about the issue was handled in the study. The study is a descriptive one and was designed as mixed research. The study population consists of the elementary school teachers in Gaziantep province and the sample is comprised of 350 elementary school teachers serving in 16 state schools affiliated to the District Directorates of National Education of Sahinbey, Sehitkamil and Oğuzeli, which are Gaziantep's central districts.“An Attitude Scale Towards Physical Education and Game Course”, developed by the researchers and a semi-structured interview form were utilized as the data collection tools. An Attitude Scale Towards Physical Education and Game Course, a five-likert type scale, has a structure of four factors and includes 30 items. The Cronbach's alpha reliability coefficient was determined as 0.84. The teachers were asked about their opinions about the lesson, its impact on students, what they pay attention to in the lesson and the fact that elementary school teachers teach this course in the semi-structured interviews which were conducted with totally 8 male and 8 female, totally 16 elementary school teachers, chosen among the sample group. The data derived from the attitude scale were tested through independent samples t-test and one-way anova, whereas descriptive analysis was used in the analysis of the interview data. As a result, it was found out that elementary school teachers' attitude does not differ significantly according to their gender (t= .806, p>.05), professional seniority [(F(4, 345)=1.510, p>.05], grade levels they teach [(F(3, 346)=1.669, p>.05], presence of a gym at their schools (t= -.006, p>.05) and attendance to in-service education (t= -1.768, p>.05). When the findings of the semi-structured interviews with the teachers in the sample group were examined in general, the teachers expressed that they discharge their extra energy in physical education and game course and that students' feelings such as helping each other, cooperation, sharing and self-confidence improve. Then, improvement in students' mental, physical and social wellbeing and easier adaptation to school and school's social context thanks to this course are among the outcomes of the study. However, students were found to lack a secure setting, and materials, Finally, the teachers admitted that they are insufficient for this course and that expert teachers in this field school should teach this lesson.