Van gölü inci kefali (chalcalburnus tarichi, Pallas 1811) avcılığında kullanılan monofilament galsama ağların av verimi ve seçiciliği üzerine bir araştırma
A Study on the catch yield and selectivity of monofilament gillnets used in the fishing of inci kefali (chalcalburnus tarichi, Pallas 1811) in lake Van
- Tez No: 98189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Chalcalburnus tarichi, Galsama ağlar, Seçicilik, Monofilament ağ, Av verimi, İp kalınlığı, Donam faktörü, Chalcalburnus tarichi, Gill nets, Selectivity, Monofilament net, Catch yield, Twine diameter, Hanging ratio. m
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET VAN GÖLÜ İNCİ KEFALİ (Chalcalburnus tarichi, PALLAS 1811) AVCILIĞINDA KULLANILAN MONOFILAMENT GALSAMA AĞLARIN AV VERİMİ VE SEÇİCİLİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÖZDEMİR, Halil Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mustafa SARI Aralık 2000, 68 sayfa Bu çalışmada, son dört yıldır Van gölü'nde inci kefali avcılığı için kullanılan monofilament ağlar kullanılmıştır. İki farklı göz açıklığı (18 ve 20 mm), iki farklı ip kalınlığı (0.17 ve 0.20 mm) ve üç farklı donam faktörü (0.40, 0.50 ve 0.60) dikkate alınarak donatılan 30 m standart uzunlukta 12 ağ kullanılmıştır. Bu ağların av verimi ve seçiciliğim göz açıklığı, ip kalınlığı ve donam faktörünün nasıl etkilediği tespit edilerek, inci kefali avcılığında kullanılması gerekli optimum monofilament ağın teknik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme kış dönemi ve üreme dönemi balıkçılığı için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, üreme dönemi balıkçılığı için en yüksek av verimi 0.7234 kg/m/12 saat ile göz açıklığı 18 mm, ip kalınlığı 0.20 mm ve donam faktörü 0.60 olan ağda elde edilmiştir. Kış dönemi balıkçılığında ise göz açıklığı 20 mm, ip kalınlığı 0.17 mm ve donam faktörü 0.40 olan ağda 0.3883 kg/m/12 saat olarak en yüksek av verimi elde edilmiştir. Seçicilik parametrelerinden optimum yakalama boyu göz açıklığı 18 mm olan ağlar için 14.8-17.1 cm arasında, göz açıklığı 20 mm olan ağlar için ise 16.4-19.1 cm arasında değiştiği gözlenmiştir. Seçicilik faktörü (SF) 4.1-5.1 arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak, inci kefalinin avcılık dönemleri dikkate alındığında kış aylarında monofilament ağın optimum teknik özellikleri göz açıklığı 20 mm, ip kalınlığı 0.17 mm ve donam faktörü 0.40 olduğu tespit edilmiştir. Üreme dönemi balıkçılığı için ise göz açıklığı 18 mm, ip kalınlığı 0.20 mm ve donam faktörü 0.60 olan monofilament ağın optimum teknik özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE CATCH YIELD AND SELECTIVITY OF MONOFILAMENT GILLNETS USED IN THE FISHING OF İNCİ KEFALİ {Chalcalbumustarichi, PALLAS 1811) IN LAKE VAN ÖZDEMİR, Halil Msc, Fisheries Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa SARI December 2000, 68 pages In this study was carried out using monofilament gillnets for Chalcalburnus tarichi fishing in Lake Van during last 4 years. Twelve nets, each in 30 m. standard lenght were used which were equipped with one of the criteria from following each catagory: mesh sizes, 18 or 20 mm; twine diameter, 0.17 or 0.20 mm; and hanging ratio. 0.40, 0.50 or 0.60. Using these 12 nets, how the mesh size. twine diameter, and hanging ratio affect the catch yield and selectivity of the monofilament gillnets was investigated and the optimal technical characteristics of the monofilament gillnets were tried to be determined. Seperate trials were conducted for winter and spring seasons. The results from this study showed that the highest catch yield; 0.7234 kg/m/12-hour; was observed with the net equipped with 18 mm mesh size, 0.20 mm twine diameter and 0.60 hanging ratio for spring season. On the other hand, the net equipped with 20 mm mesh size, 0. 17 mm twine diameter and 0.40 hanging ratio gave the highest catch yield 0.3883 kg/m/1 2-hour in winter season. While selectivity parameters for the optimum catch size varied between 14.8-17.1 cm for the nets with 18 mm mesh size, these values changed between 16.4-19.1 for the nets with 20 mm mesh size. The selectivity factor (SF) fluctuated between 4. 1 -5. 1. In Conclusion, when fishing season of inci kefali was taken under consideration, technical characteristics of the monofilament nets were determined as 20 mm mesh size, 0. 17 mm twine diameter and 0.40 hanging ratio during winter months. These parameters for monofilaments in spring season were determined as 18 mm mesh size, 0.20 mm twine diameter and 0.60 hanging ratio.