Plateletten zengin fibrin (PRF) ve konsantre büyüme faktörlerinin (CGF) mandibula kırıklarının iyileşmesinde etkilerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Comparison of treatment effects between platelet rich fibrin (PRF) and CGFs (concentrated growth factors) on rabbit mandible fractures
  1. Tez No: 658380
  2. Yazar: SOYDAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK TATLI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, konsantre büyüme faktörü, mandibula fraktürü, tavşan, Platelet rich fibrin, concentrated growth factors, mandible fracture, rabbit
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Mandibula kırıklarının tedavisinde uzun yıllardır miniplak ile açık redüksiyon yöntemi uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı ise plateletten zengin fibrin (PRF) ve Konsantre Büyüme Faktörleri (CGF) gibi otojen ürünlerin mandibula kırıklarının iyileşmesinde etkilerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 24 adet (ortalama 3 kg) iskeletsel gelişimini tamamlamış Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Denekler sedasyon altındayken mandibula kemiklerine tek taraflı kemik kesisi yapıldı. Kemik segmentlerinin repozisyonunun sağlanmasından sonra 4 delikli miniplak ve 4'er adet mini vida ile fiksasyon sağlandı. Fraktüre uğramış segmentlerin fiksasyonu için toplamda 24 adet mini plak ve 96 adet mini plak vidası kullanıldı. Deney grubunda bulunan 8 tavşanın mandibulasında oluşturulan tek taraflı kırık hatlarına bir sefere mahsus olmak üzere PRF, diğer deney grubunda bulunan 8 tavşanın mandibulasında oluşturulan tek taraflı kırık hatlarına yine bir sefere mahsus olmak üzere CGF tatbik edildi. Kontrol grubunda bulunan tavşanların mandibulasında oluşturulan tek taraflı kırık hatlarının ise spontan iyileşmesi takip edildi. 15 günlük ve 30 günlük iyileşme periyotları sonrası sakrifiye edilen tavşanların opere edilen ve kırık hattını da içeren alan rezeke edildi. Akril bloklar içerisine gömülen örnekler önce testere ile daha sonra ise zımparalama işleminden geçirilerek mikroskopta incelemeye hazır hale getirildi. Fotoğrafları çekilen örneklerin histomorfometrik incelemeleri yapıldı. Bulgular: Histomorfometrik incelemelerde kemik yoğunluğu, trabeküler genişlik, trabeküler kalınlık, trabeküler ayrıklık ve node-terminus oranı parametreleri çalışıldı. Sonuç: Bu parametrelerin çalışılmasıyla elde edilen ortalama değerlerin karşılaştırılmasında hem 15 günlük hem de 30 günlük örneklerde deney gruplarının kontrol IX gruplarına, CGF grubunun ise kontrol grubuna üstünlüğü tespit edildi. Bu üstünlükler bazı parametrelerde istatistik olarak önemli, bazılarında ise önemsizdi.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The treatment of mandible fracture by miniplate fixation is a common procedure for long years. The main aim of the present study was to detect and compare the effects of PRF and CGF on mandible fractures by histomorphometric analyses. Materials and Methods: 24 (approximately 3 kg) skeletally mature New Zealand rabbits have used for this study . All rabbits sedatived and then one osteotomy defect created in mandible. Sections fixed by 24 miniplate and 96 miniplate screws. PRF was applied on fractures of study group rabbit mandibles also CGF was applied on fractures of the other study group rabbit mandibles. The fractures of control group rabbits mandible followed on spontaneous healing. After 15 and 30 days healing, all rabbits were sacrificed. The samples embedded in the acrylic blocks were first sawed and then sanded, ready to be examined on microscope. Histomorphometric studies of the photographs were made. Results: Results were analyzed by histomorphometrically also the data were analyzed statistically. Bone volume (BV), trabecular width (TbWi), trabecular thickness (TbTh), trabecular spacing (TbSp) and node-terminus ratio parameters were studied in histomorphometric studies. Conclusion: In comparison of the mean values obtained by studying these parameters, the superiority of the experimental group to the control groups and the CGF group to the control group were determined in both 15 day and 30 day samples.