İşitme engelli 18 yaş üstü elit sporcularda denge yeteneğinin değerlendirilmesi
Evaluation of balance ability in elite sports with hearing impaired above 18 years old
  1. Tez No: 658402
  2. Yazar: NAZLINEHİR ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hearing Impaired, Elite Athlete, Balance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: İşitme engelli elit sporcular ile sağlıklı elit düzeydeki sporcularının denge performanslarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 20 işitme engelli elit sporcu, 20 sağlıklı elit düzeydeki sporcular olmak üzere toplam 40 birey dahil edildi. İşitme engelliler grubunda tüm bireylerin işitme cihazı kullandığı ve ileri-çok ileri düzeyde işitme kayıplarının olduğu belirlendi. Bireylerin ölçümleri antrenman öncesinde alınmıştır, işitme engelli sporcular işitme cihazsız olarak değerlendirildi. Testler sırasıyla Romberg Testi, FDT, FUT, DAKT, YGDT ve YDT uygulandı. Bulgular: Gruplar cinsiyet, dominant taraf ve millilik durumu bakımından karşılaştırıldı ve gruplar arasında bu değişkenler bakımından benzerdi. Kontrol grubunun işitme engelliler grubuna göre antrenman sıklıkları ve antrenman yaşları daha fazlaydı. FDT'nde işitme engelli elit sporcuların düşüş sayıları sağlıklı kontrollere göre daha fazlaydı. FUT'nde öne uzanma mesafesi her iki grupta benzerdi. DAKT'nde sağlıklı kontrol grubunun değerlerinin işitme engelliler grubundan anlamlı düzeyde daha iyi olduğu gözlemlendi. YGDT'nde lateral, posterolateral, posterior, posteromedial, medial ve sol anteromedial yönlere sağlıklı elit sporcuların uzanma mesafeleri, işitme engelli elit sporculara göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde yüksekti. Anterior, anterolateral ve sağ anteromedial uzanmada her iki grup arasında fark bulunmamaktaydı. YDT'de sağ bacak üzerinde dururken sol bacak ile öne uzanma dışındaki diğer parametrelerde, kontrol grubunun işitme engelliler grubuna göre daha iyi sonuçlar aldığı belirlendi. Sağ bacak üzerindeki dengenin ise her iki grupta benzer olduğu görüldü. Sonuç: İşitme engelli elit sporcuların dengeleri sağlıklı elit sporculardan daha düşüktü. Dinamik denge testlerinde öne doğru uzanmalarda bu farkın ortadan kalkması, görmenin devreye girmesiyle dengenin düzeldiğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimler: İşitme Engelliler, Elit Sporcu, Denge
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the balance performance of hearing impaired elite athletes with healthy elite athletes. Materials and Methods: A total of 40 individuals, including 20 hearing impaired elite athletes and 20 healthy elite athletes, were included in the study. It was determined that all individuals in the hearing impaired group used hearing aids and had severe to profound hearing loss. The measurements of the individuals were taken before the training, the hearing impaired athletes were evaluated without a hearing aid. Romberg Test, FDT, FUT, DAKT, YGDT and YDT were administered, respectively. Results: Groups were compared in terms of gender, dominant side, and nationality and were similar between groups in terms of these variables. The training frequency and training ages were higher in the control group compared to the hearing impaired group. In FDT, the decline in deaf elite athletes was higher than healthy controls. The forward reach in FUT was similar in both groups. It was observed that the values of the healthy control group were significantly better than the hearing impaired group in DAKT. In YGDT, reaching distances of healthy elite athletes in lateral, posterolateral, posterior, posteromedial, medial and left anteromedial directions were statistically significantly higher than elite athletes with hearing impairment. There was no difference between the two groups in anterior, anterolateral and right anteromedial extension. In HST, it was determined that the control group had better results than the hearing impaired group in other parameters other than leaning forward with the left leg while standing on the right leg. It was observed that the balance on the right leg was similar in both groups. Conclusion: The deaf elite athletes had lower balance than healthy elite athletes. The disappearance of this difference when reaching forward in dynamic balance tests suggests that the balance improves with the activation of vision.