Lise öğrencilerinin rekreasyonel faaliyetlere eğilimleri ve rekreasyonel faaliyetlere katılımlarına engel olan faktörler (Malatya ili örneği)
Recreational activities of high school students trends and recreational activities factors obstacle to participation (sample of Malatya city)
- Tez No: 658403
- Danışmanlar: PROF. CEMAL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Spor, Rekreasyon, Student, Sports, Recreation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Lise Öğrencilerinin Rekreasyonel Faaliyetlere Eğilimleri ve Rekreasyonel Faaliyetlere Katılımlarına Engel Olan Faktörlerin tespit edilmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel ve taramaya yönelik bir araştırma modeli uygulanacaktır. 2019-2020 eğitim öğretim yılında Malatya İlinde bulunan ortaöğretim kurumlarına devam etmekte olan öğrencilerden tesadüfi yolla seçilmiş 1762 öğrencidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Boş Zaman Engelleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulguları SPSS 20.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin demografik özellikleri ile rekreasyon katılım engelleri bulgularında ölçek toplam puanlarına göre öğrencilerin yaş, okul türü, anne eğitim durumu, ailenin aylık geliri, yaşamını çoğunlukla geçirdiği yer, boş zaman değerlendirmede ne sıklıkla güçlük çektiği, okulunun sahip olduğu rekreasyonal alanların yeterliliği, okulunun rekreasyonel alanlarını haftalık kullanım süresi, öğrencilerin illerinde bulunan rekreasyonel alanlarını yeterliliği değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiş (p0.05). Sonuç: Araştırma sonucunda öğrencilerin rekreasyonel faaliyetlerine katılımlarının demografik özelliklerine göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the Tendency of High School Students to Recreational Activities and the Factors that Prevent Their Participation in Recreational Activities. Materyal and Methods: In the research, a descriptive and screening research model among quantitative research methods will be applied. In the 2019-2020 academic year, 1762 students were randomly selected among the students attending secondary education institutions in Malatya Province. In the research,“Leisure Barriers Scale”was used as a data collection tool. Research findings were analyzed using SPSS 20.0 package program. Result: According to the total scores of the students 'demographic characteristics and recreational participation barriers, A significant relationship has been determined between the variables of weekly usage time of the fields and the adequacy of the recreational areas in the provinces of the studentsthe students' age, school type, mother's education status, monthly income of the family, the place where they spend their life mostly, how often they have difficulty in leisure time, the adequacy of the recreational areas of the school.(p 0.05). Condusion: As a result of the research, it was concluded that the participation of students in recreational activities differs according to their demographic characteristics.