Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği sığırcılık etkinliklerinin teknik yönden incelenmesi
  1. Tez No: 65842
  2. Yazar: ALPER ÖNENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Menemen Çiftliği, Siyah Alaca, Sürü Yönetimi, Verim düzeyi, Menemen farm, Holstein, Herd Management, Productivity
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Araştırma, Ziraat Fakültesi sığırcılık işletmesinin etkinliklerini ortaya koymak, uygulamada görülen aksaklıkları belirlemek ve çözüme yönelik öneriler geliştirmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, 1980-1995 yılları arasında çiftlikte bulunan 303 ineğin toplam 698 laktasyonu değerlendirilmiştir. Üzerinde durulan ölçütlere ait ortalama değerler Çizelge halinde topluca özetlenmiştir. Çalışmamızda işletmenin bakım-besleme düzeyi, barındırma-donanım ile işgücü kullanımı bakımından genel durumunun saptanmasına çalışılmıştır. İşletmedeki sığırların rasyonel bir biçimde beslenmediği, sürü yönetiminde görülen uygulama hatalarından dolayı süt ve döl veriminin düşük olduğu, barınakların fonksiyonel olarak kullanılamadığı, iş gücünün yetersiz olmasına rağmen mekanizasyon olanaklarından sınırlı düzeyde yararlanıldığı ortaya çıkmıştır. Araştırmadan ortaya çıkan sonuçlar çiftlikte planlama ve uygulama aşamasında köklü değişikliklere gereksinim duyulduğunu göstermektedir. Öncelikle sürünün gereksinimleri karşılanacak şekilde rasyonel bir besleme planı uygulanmalıdır. Ayrıca uzun vadede işletmede yıllık yem planlamasına geçilmesi yararlı olacaktır. Sürünün verim düzeyinin iyileştirilmesi için de hayvanların gerçek verim kabiliyeti ve damızlık değerleri dikkate alınarak seleksiyon ve ıslah olanaklarından yararlanılmalıdır. Hayvan satışlarının belli bir takvime bağlanması, mekanizasyon olanaklarının iyileştirilmesi ve sürü yönetiminde görülen aksaklıkların ise Ziraat Fakültesi ile yapılacak teknik işbirliği çerçevesinde bilimsel temellere dayalı olarak çözülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was realized to investigate activities of Agriculture Faculty Dairy Farm and for developing suggestion to resolve present problems. Data on 698 lactation from 303 cows raised between 1980 and 1995 in the farm was analysed. Milk and reproduction traits means is summarized in table as following. SMFWMIB?^®" «Ml®liMl« In our study, it was tried to investigate general management of farm on feeding, building and labor. It is fact that lack of rational feeding, low production level due to the errors in herd management and lack of functional usage on building are very important problems. In addition, although insufficient labor, mecanization ise very limited. It is showed that some chances efectively have to realize at the step of planing and practice. Firstly, rational feeding program to meet requirements of herd must be practice. Also, in long period, it will very usufull passing to yearly feeding program. For improving breeding capacity of herd, it must be introduce selection and animal improvement possibilities by using breeding value and real production ability. Also, marketing of livestock in reaseonable date, improvement of mecanization possibilities and errors in herd management have to resolve by coordination of Agriculture Faculty in borders of scientific realities and bases.