Bir aile sağlık merkezi bölgesinde 65 yaş ve üstü bireylerin huzurevinde kalma konusundaki düşünce ve tutumları
Individuals 65 years and older in A family health center areathoughts and attitudes about staying in A nursing home
  1. Tez No: 658467
  2. Yazar: METİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Aile, Huzurevi, Aging, Family, Nursing Home
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışma; bir aile sağlığı merkezi bölgesinde 65 yaş ve üstü bireylerin, huzurevinde kalma konusundaki, düşünce ve tutumlarını saptamak, ayrıca bu düşünce ve tutumlarını etkileyen, etkenleri belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Araştırma İzmir ilinde, Konak 24 No'lu Aile Sağlık Merkezi'nin, 3519121 Aile Hekimliği Biriminden hizmet alan, 65 yaş ve üstü kişilere yapıldı. Çalışmaya 170 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara araştırmacılar tarafından geliştirilen sosyo-demografik özelliklerini belirlemeye yönelik 18 soru ve 65 yaş ve üstü kişilerin huzurevinde kalma konusundaki düşünce ve tutumlarını kapsayan veri toplamaya yönelik 26 soruluk anket uygulanmıştır. İstatistiksel analiz için SPSS Statistics 22.0 Paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre, yaşlıları huzurevinde kalma konusunda, %66,5'nin (n=113) olumsuz bir görüşe sahip oldukları belirlendi. Yaşlı bireylerin“ Nerede yaşamak istiyorsunuz ”sorusuna verdiği yanıt incelendiğinde, %95,9' u (n=163)“kendi evlerinde”kalmak istediklerin belirtmişlerdir. Huzurevinde kalmaya olumlu bakan katılımcılarda, en büyük etkeni çocuklarına yük olmama durumudur (%12,4). Sonuç ve Öneriler: İlerisi için, bakıma muhtaç kalan yaşlı bireyler için; kendi bakımını sürdürmekte zorlanan yaşlının ev ortamında gereksinim duyduğu ihtiyaçların karşılanması, gerekli çevresel düzenlemelerin yapılması, sağlık, sosyal ve psikolojik desteğin sağlanması ile yalnız yaşayan yaşlının evde bakımını kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was coducted in a family health center area to determine the thoughts and attitudes of individuals aged 65 and older, about staying in nursing homes and also to determine the factors that influenced these thoughts and attitudes. Material and Methods: The research was conducted on individuals aged 65 years and older, receving health care service from 3519121 Family Medicine Unit of Konak Family Health Center Number 24 in İzmir. 170 individuals participated in the study. The participants were given a questionnaire from the researchers with 18 questions to determine the sociodemographic characteristics of the participants and a 26-question questionnaire to collect data about their thoughts and attitude about staying in nursing homes. SPSS Statistics 22.0 Package programme was used for statistical analysis. Results: According to the data obtained from the study, 66.5 (n=113) of the elderly had an negative view of nursing homes and staying there. When asked“Where would you like to live ? ”, 95.9 % (n=163) of the participants answered that they would want to stay in their own homes. For the study participants that were positive about staying in a nursing home, the biggest factor for this was to not be burden to their children (12.4 %). Conclusion and Recommendations: For the future, for elderly individuals in the need of care, for the ones that have difficulties maintaining their own care in the home environment and to meet the requirements, making the essential environmental arrangements; providing health, social and psychological support will facilitate the home care for the elderly living alone.