Topraksız kültür şekillerinden su kültürü ile ortam kültürünün sera domates yetiştiriciliğinde verime etkileri
Effect of water and substrate culture and fruit yield on tomatoes grown under greenhouse
- Tez No: 77528
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN SEVGİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, domates, topraksız yetiştiricilik, ortam kültürü, su kültürü, akan su kültürü, verim, Greenhouse, tomatoes, soilless culture, substrate culture, water culture, flowing water culture, yield
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ill ÖZET TOPRAKSIZ KÜLTÜR ŞEKİLLERİNDEN SU KÜLTÜRÜ İLE ORTAM KÜLTÜRÜNÜN SERA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE VERİME ETKİLERİ ÖZEREN, İ. Özlem Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ayten SEVGİCAN Ağustos 1998, 74 sayfa. Bu çalışma, topraksız tarım şekillerinden su kültürü ile ortam kültürünün sera domates yetiştiriciliğinde verim üzerine etkilerini saptamak amacı ile 1996-1997 üretim yılında Tartes Tarım San. ve Tic. Ltd. Şirketine ait venlo tipi cam serada yürütülmüştür. Denemede, su kültürü için 16 cm çaplı, 6 m uzunluğunda sert PVC borular, ortam külütüründe ise 3:1 torf-perlit ve pomza ile doldurulmuş 8 İt hacimli siyah renk plastik saksılar kullanılmıştır. Bitkisel materyal olarak“Gökçe 191 Fi”domates çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada saksı kültürü ve akan su kültürünün, domates bitkilerinin generatif gelişmesine etkisini saptayabilmek içinIV salkımlardaki çiçek sayısına, meyve sayısına, meyve tutum oranlarına ve verime etkisini saptayabilmek için ise toplam meyve verimine, erkenci verime, ortalama meyve ağırlığına, ortalama meyve sayısına ve 1., 2. ve 3. sınıf meyve verimine ve sayısına ve toplam verim içindeki 1., 2. ve 3. sınıf meyve verimi yüzdelerine bakılmıştır. Akan su kültürü ve torf-perlit karışımında yetiştirilen bitkilerin toplam verimi, pomzada yetiştirilenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Erkenci verim ise torf-perlit karışımında en yüksek bulunmuştur. 1. sınıf meyve verimi akan su kültüründe yetiştirilen bitkilerde en yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF WATER AND SUBSTRATE CULTURE ON FRUIT YIELD OF TOMATOES GROWN UNDER GREENHOUSE ÖZEREN, İkbal Özlem Msc in Agriculture Eng Supervisor; Prof. Dr. Ayten Sevgican August 1998, 74 pages Present studies were carried out to investigate the effect of different soilless culture methods being flowing water and substrate cultures on fruit yield of tomato variety“Gökçe 191 Fİ”grown under greenhouse conditions during 1996-1997. 6 meters long PVC pipes having a diameter of 16 cm were used for flowing water culture. Pots filled with peat-perlite in a ratio of 3:1 and pumice were used for substrate culture. To determine generative development, number of flowers and fruits per trusses were recovered. While studying effect on yield components, the data from total yield, early yield, average fruit weight, fruit number and 1st, 2nd, 3rd grade fruit yield, were also collected.VI Higher total yield was obtained from tomatoes grown in flowing water culture and mixture of peat-perlite comrared to pumice. Howewer, highest early yield was recorded in peat-perlite. The highest first grade fruit yield was obtained from water flowing culture system.