Bilgisayarlı EKG cihazının altın standart yönteme göre değerlendirilmesi-metodolojik çalışma
Evaluation of computerized ECG device according to the golden standard method-methodological study
- Tez No: 658511
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA ŞAHİN KAVAKLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyografi, EKG, EKG cihaz yorumu, Acil servis, Electrocardiography, ECG, ECG device interpretation, Emergency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıkların tanısında ve acil hastaların ilk değerlendirilmesinde 12 derivasyonlu elektrokardiyografi (EKG) önemli tanı bir aracıdır. Bu çalışmanın amacı acil serviste (AS) kullanılan bilgisayarlı EKG (bEKG) yorumunun, hastanın ilk görüldüğü andan tedavi ünitesine ulaşana kadar geçen sürede hasta yönetim sürecine müdahil olan paramedik (PM), acil servis hekimi (ASHK) ve kardiyoloji bölümü öğretim üyesi (KÖÜ) yorumlarıyla karşılaştırılması, EKG'nin bilgisayar analizi ile hataların niteliğini ve sıklığını belirlemektir. Yöntem: Bu metodolojik çalışma, Ankara Şehir Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği'ne, göğüs ağrısı, göğüste basınç hissi, sıkışma, yanma-batma, halsizlik, çarpıntı, senkop, dispne, bulantı, kusma gibi tipik semptomlar ile çene ağrısı, sırt ağrısı veya karın ağrısı gibi atipik semptomlarla başvuran, EKG çekilmesi uygun görülen ve EKG çekimi yapılan 500 hasta ile yapılmıştır. Çekilen EKG'ler 47 alt grupta incelenmiştir. Tanılara ait bEKG yorumu, ASHK ile PM yorumları EKG değerlendirmeleri, altın standart olarak kabul edilen KÖÜ değerlendirmesi ile karşılaştırılmıştır. Her gözlemcinin sensitivite (SEN), spesifite (SPE), pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer, kappa uyum katsayısı hesaplanmıştır. Bulgular: Beş yüz hastanın yaş ortalaması 59.01±19.75 yıl (18-98) olarak bulunmuştur. Hastaların %60'ı erkek %40'ı kadındır. KÖÜ değerlendirmesine göre EKG'lerin 255 tanesinde ritim problemleri, 130 tanesinde blok sorunları, 28 tanesinde hipertrofi, 72 tanesinde infarktüs, 98 tanesinde aks sorunları, 125 tanesinde iskemi tespit edilmiştir. 47 tanı değerlendirilmiştir, KÖÜ değerlendirmesi ile en yüksek Kappa katsayılarının 34'ünün bEKG, 12'sinin hekim, 1 tanesinin PM değerlendirmesine ait olduğu, en yüksek SEN değerlerinin 33'ünün bEKG, 13'ünün hekimlere, 1 tanesinin PM değerlendirmelerine ait olduğu, en yüksek SPE değerlerinin 23 tanesinin bEKG, 24 tanesinin ise hekim değerlendirmelerine ait olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bütün tanılar değerlendirildiğinde bEKG'nin doğru pozitifleri bulma oranının, hekim değerlendirmelerinin ise doğru negatifleri bulma oranının daha ix yüksek olduğu görülmüştür. Akut miyokard infarktüs tanılarının hekimler tarafından daha iyi ayırt edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: 12-lead electrocardiography (ECG) is an important diagnostic tool in the diagnosis of cardiovascular diseases and the initial evaluation of emergency patients. The aim of this study is that the computerized ECG (CEKG) device interpretation used in the emergency department (ED) is used by the paramedic (PM), emergency department physician (EDP) and cardiology department lecturer (CDL) who are involved in the patient management process from the moment of the patient is first seen to the treatment unit and to determine the nature and frequency of errors by computer analysis of the ECG. Methods: This methodological study was conducted to Ankara City Hospital Adult Emergency Medicine Clinic with typical symptoms such as chest pain, feeling of pressure in the chest, tightness, burning-stinging, weakness, palpitations, syncope, dyspnea, nausea, vomiting and with atypical symptoms such as jaw pain, back pain or abdominal pain. It was performed with 500 patients that ECG was considered appropriate and ECG was performed. The ECGs taken were examined in 47 subgroups. CECG's interpretation of diagnoses, EDP and resident physicians and PM, ECG evaluations were compared with the evaluation of CDL, which is accepted as the gold standard. Each observer's sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, and Kappa coefficient of agreement were calculated. Results: The mean age of 500 patients was found 59.01 ± 19.75 years (18-98). 60% of the patients are men and 40% are women. According to the evaluation of the CDL, rhythm problems in 255, block problems in 130, hypertrophy in 28, infarction in 72, axis problems in 98 and ischemia in 125 ECGs were detected. 47 diagnoses were evaluated, the highest Kappa coefficients were 34 of the CECG, 12 of the physician, 1 of the PM evaluation, the highest sensitivity values were 33 of the CECG, 13 of the physicians, 1 of the PM evaluations. 23 of the highest specificity values were found to belong to the CECG and 24 to the physician evaluations. Conclusion: When all diagnoses were evaluated, it was observed that the rate of finding the correct positives by the CECG and the rate of finding the correct xi negatives by the physician evaluations was higher. Physicians seem to distinguish between acute myocardial infarction (AMI) diagnoses better.