Üriner inkontinanslı kadınlarda inkontinans şiddeti ve yaşam kalitesinin sağlık arama davranışı ile ilişkisi
The relationship between health seeking behaviour among women with urinary incontinence and the severity of incontinence and/or quality of life
- Tez No: 658526
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, yaşam kalitesi, sağlık arama davranışı, Urinary incontinence, quality of life, health-seeking behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada aile hekimliğine başvuran 18 yaş üstü üriner inkontinas (Üİ) saptanan kadınlarda yaşam kalitesinin etkilenimi, inkontinans şiddeti , kadınların sağlık arama davranışları ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı özellikte olan bu çalışmaya, 1 Ocak-31 Mart 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran Üİ tespit edilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 18 yaş üzeri kadınlar alındı. Çalışmaya alınan kadınlara sosyodemografik veri formu, inkontinans şiddet indeksi anketi (İŞİ),UDI-6 ve IIQ-7 anket formu ve literatür taranarak oluşturulan sağlık arama davranışı anketi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya uygun kriterleri sağlayan toplam 394 kişi alındı. Kadınların yaş ortalaması 56,7 yaş; %88,8'i normal doğum yapmıştı. Katılımcıların %60,2'sinin 1-5 yıldır idrar kaçırma şikayeti yaşadığı saptandı. Katılımcılara İŞİ bakılmış olup orta şiddetli olanların oranının yüksek çıktığı görüldü. IIQ-7 anket formuna katılımcıların %8,6'sı günlük işlerini yapmayı çok etkilediğini; %10,4'ü bu durumun ev dışı etkinliklere katılmalarını çok engellediğini; ;%61,9'u bu durumun çeşitli düzeylerde ruh sağlıklarını etkilediğini cevabını verdi. Katılımcıların %45,9'u (n:181) idrar kaçırma şikayetleri için hekime başvurmadıklarını belirtti. Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların eğitim durumu ve yaşı ile Üİ şikayeti için hekime başvurmaları arasında istatistiksel olarak ilişki saptanmadı. Katılımcıların yaşam kalitesi etkilenimi ve inkontinans şiddeti ile hekime başvurmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Yaş, inkontinansın şiddeti ve inkontinans semptomlarının varlığı gibi faktörler sağlık arama davranışını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine how the quality of life was affected, severity of incontinence, women's health-seeking behaviors and the relationshıp of these factors wıth each other among women who have urinary incontinence above 18 years of age who applied to family medicine. Materials and Methods: Women over the age of 18 who were found to have urinary incontinence and applied to the Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital outpatient clinics between January 1 and March 31, 2020 were included in this descriptive study. A sociodemographic data form, incontinence severity index questionnaire ,UDI-6/ IIQ-7 questionnaire and a health search behavior questionnaire created by scanning the literature were applied to the women who participated in the study . Results: A total number of 394 people who had the appropriate criterias for the study were recruited. The average age of women was 56.7; 88.8% of them had normal birth. It was determined that 60.2% of the participants had urinary incontinence for 1-5 years. The severity of urinary incontinence of the participants were evaluated and the rate of patients with moderate severity was found higher. On the IIQ-7 questionnaire, 8.6% of the participants stated that their daily work was affected very much; 10.4% of them stated that this situation prevents them from participating in activities outside their home; 61.9% of them replied that this situation affects their mental health at various levels. 45.9% (n: 181) of the participants stated that they did not apply to the doctor for urinary incontinence complaints. Conclusions: In this study, the educational status and age of participants weren't found significantly associated with their application to doctors with urinary incontinence complaint. A statistically significant difference was found between the quality of life and the incontinence severity of the participants and their application to the physician. Factors such as age, severity of incontinence, and presence of incontinence symptoms affect health-seeking behavior.