Boyun çevresi ile sistolik ve diyastolik kan basıncı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between neck circumference andsystolic and diastolic blood pressure
- Tez No: 658527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AYPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Boyun çevresi, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, hipertansiyon, Neck circumference, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, hypertension
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, aile hekimliği polikliniğine başvuran 18 yaş ve üstü bireylerde, boyun çevresi ile sistolik ve diyastolik kan basıncı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışma Mayıs 2019 ve Kasım 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği merkez ve semt polikliniklerinde yapılmıştır. Dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 397 kişi ile çalışma yapılmıştır. Katılımcıların kan basıncı ölçümleri, VKİ değerleri, bel çevresi, kalça çevresi ve BÇ ölçümleri belirlenen kriterlere göre ölçülerek kaydedilmiştir. Katılımcıların varsa son 6 ay içerisinde, hastanemizde bakılan kan tetkikleri de kaydedilmiştir. Verilerin analizi SPSS 25 programı ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaşları 18 ile 88 arasında değişmektedir. Çalışmamızdaki bireylerin %83,4'ü (n=331) kadın, %16,6'sı (n=66) erkekti. Katılımcılarımızın medikal öyküsü alındığında; HT %17,4 (n=69) ile en sık karşılaşılan hastalık, DM %10,8 (n=43) ile ikinci sıklıkta görülen hastalıktı. Katılımcılarımız %18,9 (n=75) oranında sigara kullanmaktaydı. Çalışmamıza katılan bireylerin boy ortalaması 162,2±8,45 cm ( min: 140cm, max: 190 cm), kilo ortalaması 74,51±14,54 kg ( min:37 kg, max: 147 kg), vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 28,38±5,41 kg/m² ( min: 16 kg/m², max: 46 kg/m² ) idi. Katılımcılarımızın boyun çevresi ortalaması, 35,77 ±3,71 cm (min:28cm, max:51 cm) idi. Çalışmamızda, katılımcıların boyun çevresi ölçümleri ile sistolik ve diyastolik kan basınçları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, boyun çevresi ile sistolik ve diyastolik kan basıncı arasında pozitif yönlü, anlamlı ilişki bulunmuştur. Boyun çevresi ile kardiyovasküler ve metabolik hastalık kriterleri ile de anlamlı ilişki bulunmuştur. Geniş bir popülasyonda, daha kapsamlı çalışmalar yapılması sonucunda, boyun çevresi ölçümü, stabil, standart ve kolay ölçülebilir bir yöntem olması sebebi ile, kardiyovasküler ve metabolik hastalıklar için tanı ve/veya tarama yöntemi olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to determine the relationship between neck circumference and systolic and diastolic blood pressure in individuals aged 18 and over who applied to the family medicine outpatient clinic. Materials and Methods: In this study, the neck circumference and systolic and diastolic blood of individuals aged 18 years and older who applied to the Family Medicine Outpatient Clinics of Turkey Health Science University DYB Training and Research Hospital, between May 2019 - November 2019. This study has been done with 397 persons who accepted to join study and provided the criterias. The blood pressure measurements, BMI values, waist circumference, hip circumference and NC measurements of the participants were measured and recorded according to the determined criteria. Blood examinations performed in our hospital during the last 6 months, if any, were also recorded. The data were analyzed with SPSS 25 program and 95% confidence level. Results: The ages of the participants vary between 18 and 88. 83.4% (n: 331) of the individuals in our study were female and 16.6% (n: 66) were male. When the medical history of our participants is taken; the most common disease with HT 17.4% (n = 69) was the second most common disease with DM 10.8% (n = 43). Our participants were smoking at a rate of 18.9% (n = 75). Average height of individuals participating in our study is 162.2 ± 8.45 cm (min: 140cm, max: 190 cm), average weight is 74.51 ± 14.54 kg (min: 37 kg, max: 147 kg), body mass index ( The average BMI) was 28.38±5.41 kg / m² (min: 16 kg / m², max: 46 kg / m²). The average neck circumference of our participants is 35.77 ± 3.71 cm (min: 28cm, max: 51 cm). In our study, a positive correlation was found between the neck circumference measurements of the participants and systolic and diastolic blood pressures. Conclusions: As a result of our study, a positive and significant relationship was found between the neck circumference and systolic and diastolic blood pressure. A significant relationship was found between the neck circumference and the criteria of cardiovascular and metabolic diseases. As a result of more extensive studies in a large population, we think that neck circumference measurement can be used as a diagnostic and / or screening method for cardiovascular and metabolic diseases as it is a stable, standard and easily measurable method.