Gece yeme sendromunun obezite ve diğer kronik hastalıklarla ilişkisi
The relation of night eating syndrome with obesity and other chronic diseases
- Tez No: 658525
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gece yeme sendromu, obezite, yeme bozuklukları, Night Eating Syndrome, obesity, eating disorders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada erişkin popülasyonda Gece Yeme Sendromu (GYS) yaygınlığı ve GYS ile ilişkili demografik faktörler ve sağlıkla ilgili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı özellikte olan bu çalışmaya 01.09.201901.02.2020 tarihleri arasında SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt SUAM Aile Hekimliği Poliklinikleri' ne başvuran hasta ve hasta yakınlarından 18 yaş üzerinde olanlar alındı. Gece vardiyasında çalışan kişiler çalışmadan dışlandı. Çalışmaya alınan kişilere sosyodemografik veri formu ve Gece Yeme Anketi (GYA) yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulandı. Bulgular: Çalışmaya uygun kriterleri sağlayan toplam 432 kişi alındı. Çalışmaya alınan kişilerin yaş ortalaması 43,08±13,57 idi. 432 kişi arasında 35 (%8,1) kişide GYS bulundu. Gece vardiyasında çalışan bireylerin çalışmadan dışlanmış olması prevalansın diğer çalışmalara göre daha düşük saptanmasının bir sebebi olabileceğini düşündük. Çalışmamızda sosyodemografik verilerle GYS arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Çalışmamıza alınan kişilerden sigara kullananlarda kullanmayanlara göre GYS sıklığı anlamlı olarak daha yüksekti. Çalışmaya alınan kişilerin Beden Kitle İndeksi ortalaması 27,37 olup %37,3'ü fazla kilolu, %27,3'ü obezdi. Bu çalışmada GYS ile obezite arasında anlamlı bir ilişki bulunmamasına rağmen BKİ'ye göre GYS pozitif olan grubun %65'i fazla kilolu veya obezdi. Sonuç: Bu çalışmada GYS ile yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve diğer demografik veriler arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sigara kullananlarda GYS anlamlı derecede daha fazlaydı. Obezite ve diğer sağlıkla ilgili veriler arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Obezite ve GYS her ikisi de yeme davranışıyla ilgili bozukluklar olup günlük uygulamalarda kilo fazlalığı ile polikliniğe başvuran hastalarda GYS göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the prevalence of Night Eating Syndrome (NES) and NES with demographic factors and health related factors in the adult population. Materials and Methods: In this descriptive study, individuals aged 18 years and older who applied to the Family Medicine Outpatient Clinics of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Health Practise and Research Hospital, between 01.09.2019-01.02.2020. People working on the night shift were excluded from this study. The sociodemographic data form and Night Eating Questionnaire (NEQ) were applied to the people included in the study through face-to-face interview technique. Results: 432 participants' average age was 43.08 ± 13.57. Among 432 participants, 35 (8.1%) were found NES. We thought that the fact that individuals working in the night shift were excluded from the study may be a reason for the prevalence to be lower than other studies. In our study, there was no significant relationship between socio-demographic data and NES. The frequency of NES was significantly higher in the patients who are smoking. The average of Body Mass Index of the participants included in the study was 27.37, 37.3% were overweight and 27.3% were obese. Although there was no significant relationship between NES and obesity in this study, according to BMI, 65% of the group who were NES positive were overweight or obese. Conclusions: In this study, no significant relationship was found between NES and age, gender, educational status and other demographic data. NES was significantly higher in smokers. No significant relationship was found between obesity and other health-related data. Obesity and NES are both disorders related to eating behavior and NES should be considered in patients admitted to the outpatient clinic with daily excess weight.