Geriatrik bireylerde kolonoskopi pratiğinde kırılganlık kavramının önemi
Importance of frailty concept in colonoscopy practice among geriatric individuals
  1. Tez No: 658534
  2. Yazar: MUHAMMED MİRHAN OLĞAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL KILIÇ, PROF. DR. LEVENT FİLİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik Birey, Kırılganlık, Kolonoskopi, SOF Endeksi, Geriatric Individual, Frailty, Colonoscopy, SOF Index
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kolonoskopi, yaşlı hastalarda sıklıkla yapılan girişimsel işlemlerden birisidir. Yaşlı hastalarda tanısal ve tedaviye yönelik girişimler öncesinde bir fayda-zarar dengesi göstergesi olarak kırılganlık indekslerinin kullanımının, salt olarak kronolojik yaşın kullanımından daha sağlıklı olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, 31.07.2019 ile 31.01.2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kolonoskopi Ünitesi'ne başvuran ve kolonoskopi yapılmış 114 gönüllü hasta verisi ile kırılgan ve kırılgan olmayan hastalardaki kolonoskopi komplikasyon sıklığının karşılaştırılması; geriatrik ve geriatrik olmayan popülasyondaki komplikasyon sıklık verilerinin karşılaştırılması ve kronolojik yaş ile kırılganlık kriterlerinin bu komplikasyon sıklık ve niteliğine etkilerinin istatistiksel olarak değerlendirmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda SOF kırılganlık kriterlerine göre 65 yaş altı 29 hastada 39 (%50,9) komplikasyon, robüst 2 hastada 3 (%6,5) komplikasyon, prefrail/frail 6 hastada 7 (%23,1) komplikasyon saptandı. Hastalarda işleme bağlı major komplikasyonlar (perforasyon, transfüzyon gereken kanama, ileus, kalp yetmezliği, kalp solunum arresti) saptanmadı. 65 yaş altı hastalarda robüst hastalara göre 7 kat, prefrail/frail hastalara göre 2,5 kat daha fazla komplikasyon saptandı. Çalışmamızda 65 yaş altı hastalarda komplikasyon oranının 65 yaş üstü hastalara nazaran yüksek çıkmış olma sebebinin, komplikasyonların çoğunun baş dönmesi ve bulantı kusma nedenli olmasından ve 65 yaş altı hastaların işlem sonrası şikayetlerini muhtemelen daha iyi ifade ediyor olmalarından kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
IMPORTANCE OF FRAILTY CONCEPT IN COLONOSCOPY PRACTICE AMONG GERIATRIC INDIVIDUALS ABSTRACT Colonoscopy is one of the interventional procedures that is frequently performed in the elderly patient population. It is thought that the usage of frailty indexes as an indicator of benefit-risk balance before diagnostic and therapeutic interventions in elderly patients may be more useful than the usage of chronological age solely. In this study, it is aimed to compare the colonoscopy complication rates in frail and non-frail patients, to compare the colonoscopy complication rates in geriatric and non-geriatric patients and additionally to evaluate the impact of chronological age and criteria of frailty on those complication rates with the data of 114 volunteer patients who admitted to the Colonoscopy Unit of Ankara Training and Research Hospital affiliated by University of Health Sciences between 31.07.2019 and 31.01.2020. As a result, 39 complications in 29 (50.9%) patients who are under 65 years of age, 3 (6.5%) complications in 2 patients who are robust and 7 (23.1%) complications in 6 patients who are prefrail/frail according to SOF frailty index were detected. Major complications (perforation, bleeding that requires blood transfusion, ileus, heart failure, cardiac and respiratory arrest) related to colonoscopy procedure were not detected. For patients under 65 years of age complication rate was 7 times higher according to robust patients and 2.5 times higher according to prefrail/frail patients. Main explanations that we are proposing why we found complication rate of patients under 65 years of age is higher than the complication rate of patients over 65 years of age in this study are most of the complication rates are caused by dizziness, nausea, vomiting and patients under 65 years of age probably are able to express their symptoms better than patients over 65 years of age.