Fonksiyonel baş savurma testinin yaş ile korelasyonu
Correlation of functional head impulse test response with age
  1. Tez No: 658611
  2. Yazar: TUĞBA EMEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SEYRA ERBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş, fonksiyonel head impulse test (fHIT), semisirküler kanal, VOR, Age, functional head impulse test (fHIT), semi-circular canal, VOR (Proje No: KA19/384)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, sağlıklı bireylerde fonksiyonel head impulse test (fHIT) ile elde edilen doğru cevap yüzdesi (DCY)'nin yaş değişkeni ile korelasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 18 – 70 yaş aralığında 50 erkek ve 55 kadın olmak üzere toplam 105 gönüllü birey katılmıştır. Yapılan kulak burun boğaz muayenesiyle odyolojik ve vestibüler değerlendirme sonucu sağlıklı olan bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada Beon Solution, Zero Branco (TV), Italya marka fHIT sistemi kullanılmıştır. Çalışmamızda tüm semisirküler kanallarda (SSK) yaş artışıyla beraber ortalama DCY'de azalma gözlendi. Yaş değişkeni ile ortalama DCY arasında lateral semisirküler (SSK)'da istatistiksel olarak negatif yönde orta düzeyde (-0,311), posterior SSK'da negatif yönde düşük düzeyde (-0,257) anlamlı bir ilişki gözlendi (p0,05). Yaş grupları arasında inceleme yapıldığında ise üç SSK'da da 36-54 yaş grubu ortalama DCY'nin, 55-70 yaş grubu ortalama DCY'den yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). 18-35 yaş grubu ortalama DCY ile 36-54 yaş grubu ortalama DCY arasındaki fark ise üç SSK'da da istatistiksel olarak anlamlı elde edilmedi (p>0,05). Lateral, anterior ve posterior SSK'larda 1000 o/sn2'den 7000 o/sn2'ye akselerasyon artmasıyla beraber tüm SSK'larda DCY'de düşüş gözlendi. fHIT fonksiyonel açıdan vestibülo-oküler refleksi (VOR) dolaylı yoldan değerlendiren, kolay uygulanabilir bir test bataryasıdır. Mekanizması VOR fonksiyonelliğinin DCY üzerinden dolaylı ölçümüne dayanan fHIT cihazı, diğer test bataryaları ile birleştirildiğinde tanı ve rehabilitasyon süreçlerinde hızlı ve daha güvenli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olmaktadır. fHIT değerlerinin yaş ile ilişkisini incelediğimiz çalışmamızda, tüm SSK'larda yaş artışıyla VOR'u fonksiyonel açıdan yansıtan ortalama DCY'de azalma gözlenmiştir. Yaptığımız bu çalışma çeşitli hasta gruplarında yapılacak çalışmalarda karşılaştırma yapmak açısından ve patolojik sonuçları fonksiyonel açıdan belirleme adına da önemli bir yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the correlation of the percentage of correct answers (PCA) obtained by functional head impulse test (fHIT) with age variable in healthy individuals. A total of 105 volunteer individuals, including 50 men and 55 women the ages of 18 - 70, participated in this study. Individuals who were healthy as a result of audiological and vestibular evaluation were included in the study. Beon Solution, Zero Branco (TV), Italian fHIT system were used in the study. In our study, a decrease in the total average PCA was observed with the age increase in all semicircular canals (SCCs). Statistically significant negative and moderate (-0.311) and negative and low correlations (-0.257) were obtained in lateral SCC and posterior SCC, respectively (p0.05). When examined between age groups, it was statistically significant that the average PCA of the 36-54 age group was higher than the average PCA of the 55-70 age group in all three SCCs (p0.05). The difference between the average PCA in the 18-35 age group and the average PCA in the 36-54 age group was not statistically significant in all three SCCs (p>0.05). In the lateral, anterior and posterior SCCs, head acceleration increased from 1000 °/s2 to 7000 °/s2 and a decrease in PCA was observed in all SCCs. fHIT is an easily applicable test battery that indirectly evaluates the vestibulo-ocular reflex (VOR) from a functional perspective. The fHIT device, whose mechanism is based on indirect measurement of VOR functionality over PCA, helps to obtain faster and safer results in diagnosis and rehabilitation processes when it is combined with other test batteries. In our study, where we examined the relationship of fHIT values with age, a decrease in average PCA was observed in all SCCs, reflecting VOR from a functional point of view with an increase in age. This study will also be an important guide for comparing studies in various patient groups and determining pathological results from a functional point of view.