Vestibüler migreni olan hastalarda semisirküler kanalların video baş savurma testi (VHIT) ve suppression head ımpulse paradigm (SHIMP) ile değerlendirilmesi
Evaluation of semicircular canals in patients with vestibular migraine with supression video head impuls paradigm (SHIMP) and video head impulse test (VHIT)
  1. Tez No: 861326
  2. Yazar: ABDULLAH SUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. BAHRİYE HORASANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vestibüler Migren, Overt sakkad, Video Baş İtme Testi, Depresyon, Supresyon Baş İtme Paradiması, Vestibular Migraine, Overt Saccade, Video Head Impulse Test, Depression, Suppression Head Impulse Paradigm
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Vestibüler Migren (VM), tekrarlayan spontan vertigo atakları ile görülen yaygın bir hastalıktır. Baş dönmesi ataklarına, baş ağrısı eşlik edebildiği gibi etmeyedebilir. Semisirküler kanalların (SSK) kazançları objektif olarak video baş savurma testi (vHIT) ve supresyon baş itme paradigması (SHIMP) ile ölçülebilmektedir. Bu nedenle amacımız, VM'li bireylerde vestibüler sistemin vHIT ve SHIMP ile değerlendirmektir. Barany Society'e göre kesin VM kriterlerini karşılayan 20 birey VM grubuna, herhangi bir vertiginöz bulguları olmayan 20 birey kontrol grubuna dahil edilmiştir. Tüm bireylere vHIT, SHIMP testleri uygulanmıştır. Ayrıca depresyon ve baş dönmesini subjektif olarak değerlendirmek amacıyla Beck Depresyon (Lawson ve Mead) ve Baş dönmesi Engellilik Envanteri (BDEE) tüm bireylere yüz yüze uygulanmıştır. VM grubu ile kontrol grubu arasında tüm SSK düzlemlerinde, Vestibülo-oküler refleks (VOR) kazançları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. VM grubunda, sağ lateral SSK düzleminde 12 hastada overt sakkad, 1 hastada covert sakkad gözlendi. Sol lateral SSK düzleminde 9 hastada overt sakkad, 1 hastada covert sakkad gözlendi. Anterior ve Posterior SSK düzlemlerinde overt ve covert sakkad gözlenmedi. Benzer şekilde SHIMP testinde de her iki grup arasında lateral SSK düzleminde, kazanç ve antikompensatuar sakkadlar açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. VM ve kontrol grupları arasında BD, BDEE- Emosyonel, BDEE-Fonksiyonel, BDEE- Fiziksel ve BDEE-Toplam skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p=0.000). VM'li bireylerde atak arası dönemde, vHIT ve SHIMP'teki kazançlar, vestibüler disfonksiyonun belirlemesinde etkin rol oynamamaktadır. Fakat vHIT'te görülen overt sakkadlar vestibüler disfonksiyonun göstergesi olarak düşünülebilir. VM'li bireylerde otonörolojik muayenenin yanı sıra psikolojik değerlendirmeninde göz ardı edilmemesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Vestibular migraine (VM) is a common disease with recurrent spontaneous vertigo attacks. Vertigo attacks may or may not be accompanied by a headache. Gains of the semicircular canals (SSC) can be measured objectively with the video head impulse test (vHIT) and the suppression head ımpulse paradigm (SHIMP). Therefore, we aim to evaluate the vestibular system in individuals with VM using vHIT and SHIMP. 20 individuals who met the exact VM criteria according to the Barany Society were included in the VM group, and 20 individuals without any vertiginous findings were included in the control group. vHIT and SHIMP tests were applied to all individuals. Additionally, the Beck Depression (BD) and Dizziness Handicap Inventory (DHI) was administered face-to-face to all individuals to subjectively evaluate depression and dizziness. No statistically significant difference was observed between the VM group and the control group in terms of vestibular-ocular reflex (VOR) gains in all SSC planes. In the VM group, an overt saccade was observed in 12 patients, and a covert saccade was observed in 1 patient in the right lateral SCC plane. In the left lateral SCC plane, an overt saccade was observed in 9 patients, and a covert saccade was observed in 1 patient. No overt or covert saccades were observed in the anterior and posterior SSC planes. Similarly, in the SHIMP test, no statistically significant difference was observed between both groups in terms of gain and anti-compensatory saccades in the lateral SSC plane. A statistically significant difference was observed between the VM and control groups in terms of BD, DHI emotional, DHI functional, DHI physical, and DHI total scores (p = 0.000). Gains in vHIT and SHIMP do not play an active role in determining vestibular dysfunction in the inter-attack period in individuals with VM. However, overt saccades seen in vHIT can be considered an indicator of vestibular dysfunction. It is thought that psychological evaluation should not be ignored in addition to neurological examination in individuals with VM.